Skip to main content

Header3
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Verslag van het bezoek aan Haarlem op 26 november 2024

Maar liefst 40 leden reageerden enthousiast op het extra uitje naar Haarlem.

De dag begon qua weer erg goed! Na de koffie bij Grand Cafe Brinkmann werd de groep door 4 gidsen rondgeleid door het historische Haarlem. 

De bronzen sculptuur in de Barteljorisstraat is Malle Babbe gemaakt door Kees Verkade. Hij maakte haar gelijkend naar het schilderij de heks van Haarlem van Frans Hals.  Uit het gemeentearchief  bleek dat ze echt bestaan heeft. Zij was de Haarlemse Barbara Claes met een verstandelijke beperking die in 1646 vastgezet werd in het werkhuis. Het werkhuis waar de zwakzinnige zoon Pieter van Frans Hals ook vastzat. Waarschijnlijk ontmoette Frans haar daar. 

De Janskerk met aangrenzend het Jansklooster zit vol met trotseerloodjes! Oftewel kleine loodflapjes ter voorkoming van lekkages die ontstaan door het vast spijkeren van loden of zinken dakbedekking. Vaak staat de naam of de initialen van de leidekker en zijn beroepsgereedschap erin met een jaartal.

Vervolgens liep een groep naar de rosse buurt, waar het de uitleg kreeg over het standbeeld van Kort Jakje.  Zij ging altijd zondags op pad met een boek vol zilverwerk en de rest van de week lag ze “ziek” op bed. Over welke beroepsgroep hebben we het dan vroeg de gids? Het is een Nederlands volkslied dat teruggaat op een volksliedje in de 18e eeuw.  Het is kluchtlied dat slaat op een drinkende vrouw. De naam Kort Jakje wijst mogelijk op een slechte of armoedige vrouw. Na grof geweld verdween het koperen beeld in 2010. Een replica werd teruggeplaatst in 2016 met een bordje erbij dat het beeld gemaakt is van waardeloos materiaal.

Het Joods Monument werd in 2012 op het Philip Frankplein onthuld ter nagedachtenis aan de 715 joodse Haarlemmers die in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd en vermoord in de vernietigingskampen. Het Joods Monument bevat al hun namen. In Haarlem woonde ooit de grootste Joodse gemeenschap van Nederland op die van Amsterdam na.

Uiteraard deed de groep veel meer monumenten in Haarlem aan. Daarover kunt u alles teruglezen in het verslag van het bezoek aan Haarlem op 29 mei op deze site.

Na de lunch liep de groep in de stromende regen naar de twee salonboten voor een rondvaart op het Spaarne. Sommigen waren al erg nat toen ze plaatsnamen op de boot, maar helaas was een boot ook niet helemaal waterdicht. Ondanks deze domper bleef men geboeid naar de gids op de boot luisteren. De Zijlstraat bleek binnen de toenmalige bebouwde kom (aan de ene kant van het water) te liggen en buiten de bebouwde kom heette het de Zijlweg. Uiteraard gold dit voor meer straten/wegen. Wat ze allemaal zagen kunt u ook in het verslag van 29 mei lezen. Veel leesplezier.

De nazit met een drankje en hapje ontbrak niet en men bleef nog lang napraten in Grand cafe Brinkmman.

Enkele foto’s zijn gemaakt door Christa van Kleef.