Inloggen
VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100
Ja dan ontvang je een mail met Yerseke en mosselen. Laten wij nou beiden mosselen heerlijk vinden. Dus dan is het niet moeilijk om voor deze excursie in te schrijven. Bergen op Zoom, het verzamelpunt is vanuit Zaanstad dan nog wel een dingetje, vroeg vertrekken met de te verwachten files. Dus met een hotel in de buurt (Breda) voor een paar dagen is deze hobbel ook genomen.
Zo vertrokken wij dus op dinsdag 17 september jl. uit Breda richting Bergen op Zoom. Uiteraard goed geschoeid. Immers een beetje stevig staan op de boot, maar ook voor de excursie door het havengebied. Daar stond de koffie klaar en vertrokken wij met de bus naar Yerseke. Ook daar werden wij ontvangen met koffie, maar nu met overheerlijke wereldberoemde bolussen. Van oorsprong Portugees, wist u dat. Na een welkom en een film waren wij klaar voor de excursie. In drie groepen kregen wij alle informatie over de mosselen, de oesters en ook de kreeft. Mosselen en oesters met de R in de maand. Historisch was dit gebaseerd op de koeling. Er is wel een verschil tussen mosselen en mosselen, de reguliere, kweektijd 3 jaar en de hangcultuur 1 ½ jaar. Deze laatste zijn de schelpen lichter van kleur en worden geoogst mei juli. Zijn ook groter maar minder stevig. Zo is er ook verschil tussen diverse oesters. De platte Zeeuwse oester en de langwerpige oester. Deze laatste wordt hier nu gekweekt nadat er in de jaren 50 met de watersnoodramp veel verloren was gegaan en verder ziekten en een zeer strenge winter met veel ijs. Japan bracht uitkomst. Dus werd destijds het oesterzaad naar Nederland gehaald om hier verder te kweken. Alleen daarmee kwam ook de oesterboorder, een roofslak die gaatjes boort in jonge oesters en weg oogst.
Deze leeft op de bodem van de zee en zwemt niet. Dus de oesters worden met deze wetenschap boven de bodem gekweekt. Om de periode april juni, vruchtbare periode van de oester, te overbruggen worden de benodigde consumptieoesters voor die periode seksloos gemaakt oftewel gender neutraal. Of iedereen dat wel wil weten is een ander hoofdstuk.
De kreeft leeft wel in de Noordzee, maar hoort hier niet, het is een Canadees. Graag vertoeft hij tussen de rotsen. Maar geen malheur, zij hebben zich aangepast en maken ruimte in het zand. De scharen zijn bijzonder, 2 verschillende voorpoten, nooit geweten. Een om het bier te openen en de ander voor de frisdrank. Gekheid natuurlijk. Eén om een prooi te grijpen en de ander om te kraken. Deze voor-kraak-poot moet eerst helemaal sluiten voordat deze schaar weer open kan. Dus let op je vingers. Vandaar de elastieken om de scharen. Terug naar het restaurant voor de maaltijd. Veelal mosselen op het menu met patat en heerlijke sausjes. Glaasje wijn erbij, wie doet je wat. Tijdens de maaltijd ook nog een verhaal over de visserij Verleden, Heden en Toekomst door een oud visser en gepensioneerd docent uit Katwijk. Na afloop, op naar de kade waar de boot klaar lag. Een heerlijke tocht op de Oosterschelde met zon en iets wind, maar geen zee zieken hoor.
Onder het genot van een consumptie werd het wel en wee op het water verteld m.b.t. de mosselen en de oesters. Met een mini visnet werd even gevist naar het voorbeeld van de twee meter brede netten. Wat vingen wij zoal. Zee-spinnen (nog nooit van gehoord), garnalen, zeewier en planten. Helaas geen oester, kreeft, zeester noch mossel. Het ook gevangen groene zeewierblad leek wel glas zo mooi. Het advies is dit te drogen in de buitenlucht en dan te verkruimelen. Prima smaakmaker. Ook een plant kregen wij te proeven. Aubergine kleurig, een soort zeekraal. Heerlijk sappig en niet zo zout. Ook prima om door de salade te doen. Verder op de boot nog uitleg over de veiling en de percelen in het water waar de mosselen, gekocht op de veiling, worden opgeslagen alvorens deze te verpakken voor de consumptie. Een perceel is afgebakend met takken die boven het water uitsteken.
Al met al veel gehoord en gezien, maar bovenal prima verzorgd en dat het weer ook nog eens voortreffelijk was maakte deze excursie bijzonder en geslaagd.
Ria Smits en Hans Jaspers