Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Bezoek aan Paleis Het Loo.

Activiteitenwerkgroep Noord- en Midden West.

Op 1 en 29 november 2023 hebben we met in totaal 90 oud-medewerkers van de ING een bezoek gebracht aan Paleis Het Loo.
Na ontvangst met koffie en iets lekkers, kreeg ieder groepje van 15 personen een gids die de rondleiding verzorgde. Er werden 3 thema’s toegelicht. De recente verbouwing, de tijdelijke tentoonstelling “Kracht van de Troon” en de permanente tentoonstelling “De Oranjes”.


Het is ons duidelijk geworden hoe ingrijpend de uitbreiding met de nieuwe ondergrondse ingang is geweest. Kosten nog moeite werden gespaart om het oude paleis in goede staat te houden terwijl “onder haar voeten” een enorme bouwput werd gegraven. Het resultaat is geweldig.


In de tijdelijke expositie ruimte worden allerlei tronen tentoon opgesteld, o.a. die waarop Koning Willem III en Koningin Wilhelmina werden ingehuldigd. Ook de troon uit de Ridderzaal, waar Koning Willem Alexander de troonrede uitspreekt is voor deze gelegenheid uitgeleend aan Paleis Het Loo. Daarnaast zijn er nog tronen uit andere culturen en een pauselijke troon te bewonderen. Wie hoopt dat ook de Perzische Pauwentroon aanwezig is, wordt teleurgesteld. Die wonderschone troon staat waarschijnlijk te verstoffen in Teheran.


Tot slot de tentoonstelling “De Oranjes”. Zij hebben de basis gelegd voor dit paleis. Meer dan 300 jaar hebben de Oranjes hier gewoond en gewerkt. De gids gaf een hier een lesje vaderlandse geschiedenis. Erg interessant.


Aansluitend werd de lunch geserveerd in de vroegere paardenstallen. We zaten letterlijk met een groepje in een paardenbox. Daar werden, zoals gebruikelijk, weer geanimeerde gesprekken gevoerd en herinneringen opgehaald. Erg sfeervol.


Na de lunch kon iedereen op eigen gelegenheid met een audiogids het paleis bekijken en de trappen naar het dak beklimmen. Daar heb je een prachtig uitzicht op de tuinen. Tegen de kou waren er dekentjes, want de jas moest in de garderobe blijven.
We kijken terug op, in alle opzichten, twee prachtige dagen.