Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Dagje Midden-Brabant VO-ING - 20 september 2023

Vanaf een uur of negen vulde de zaal bij HCR De Druiventros in Berkel-Enschot zich geleidelijk met onze gasten voor deze dag. Op het laatste moment waren er toch nog een paar afvallers, maar uiteindelijk waren we met 54 enthousiaste deelnemers voor weer een leuk dagje uit georganiseerd door de Activiteitencommissie VO-ING rayon Zuid. Het weer was fantastisch, lekkere temperatuur en geen regen.

Nadat we de koffie hadden gedronken met het heerlijke gebak daarbij, bracht de bus ons naar “Monument van Riel” in Heukelom. We splitsen de groep in tweeën. Marcel en Angèle van Riel stonden ons al op te wachten. In 53 jaar hebben zij hun huis ingericht met een enorme verzameling antiek, curiosa, kunst die ze op hun vele reizen naar Frankrijk en België hebben vergaard. Een gepassioneerde en gedreven Marcel neemt ons mee op een ontdekkingsreis door hun monumentale, zelf verbouwde boerderij. Je komt werkelijk ogen te kort om alle voorwerpen te bekijken. De anekdotes die Marcel vertelt zijn boeiend en amusant. Onze gasten weten dit te waarderen en nemen actief deel aan de rondleiding. De tijd om alles tot in detail te bekijken ontbreekt ons helaas. Diverse deelnemers geven te kennen zeker nog een keer terug te komen. Na Marcel en Angèle te hebben bedankt vertrekt de eerste groep en kan groep 2 genieten van een, wederom erg leuke rondleiding.

De andere groep bleef in de bus die ons in een paar minuten bracht naar de voormalige Abdij O.L.V. van Koningsoord in het centrum van Berkel-Enschot. Op het totale terrein van dit klooster dat 22 ha omvatte, is het nieuwe dorpshart ontwikkeld waarbij veel aandacht is gegeven aan het behoud van de oude sferen van het kloosterleven. Eén van de organisatoren van deze dag, Ben Kolsteren, leidde de gasten over en door het gebied. Ben woont al bijna 50 jaar in Berkel-Enschot en is hier dus aardig bekend. In de oude abdij en bijgebouwen zijn o.a. ondergebracht de bibliotheek, een leuk restaurant, het sociaal cultureel centrum, het gezondheidscentrum en wooneenheden. Direct aangrenzend is het nieuwe winkelcentrum met appartementen en daaromheen woningen, in totaal zo’n 800 eenheden. De groep was erg verrast dat zoiets kan ontstaan met als basis een oud klooster. Werkelijk een enorme aanwinst voor het dorp!
Nadat de 2 groepen waren rondgeleid door Monument van Riel en Koningsoord bracht de bus ons naar Den Bosch waar me bij Sitio Food en Drinks konden genieten van een lunch. Dit restaurant ligt naast de opstapplaats voor onze rondvaart over de Binnendieze. In 4 fluister-boten maakte de groep via de historische route een rondvaart over de Binnendieze. Deze rondvaart gaat voor een groot gedeelte onder de panden van het oude centrum van Den Bosch, waarin je gevoelsmatig teruggaat naar de middeleeuwen toen de stad een bloeiend centrum was van handel en kunst. Dat de Binnendieze vroeger het riool was van het centrum, daar is gelukkig niks meer van te merken. Ook leidde de rondvaart ons voor een deel buiten de oude stadsmuren. Onze gasten genoten ervan en het heerlijke zonnetje droeg hier ook aan bij. De rondvaart duurde zo’n 50 minuten waarna de groep kon terugwandelen naar de locatie waar onze touringcar klaar stond en ons weer terugbracht naar De Druiventros voor de afsluitende borrel en een lekkere snack.
Rond half zes konden we afsluiten en keerde iedereen weer huiswaarts.

Het was weer een bijzonder geslaagd “Dagje uit”. Het is altijd fijn om te horen van onze gasten dat het programma van deze dag een goede keuze bleek te zijn. Een aantal van bijgevoegde foto’s zijn door deelnemers aangeleverd; dank daarvoor!

Ben Kolsteren en Joost Dirckx