Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Bootsafari in de havens van Amsterdam op zondag 3 september 2023

Rayon West van VO-ING organiseerde een fijne boottocht voor haar deelnemers

Zondag 3 september in de eerste week van de meteorologische herfst met mooi zonnig weer vertrokken we om half twaalf van steiger 14 achter het Centraal station met 100 deelnemers aan boord, om een vaartocht te gaan maken met de salonboot MS “Stortemelk”. Het was verheugend dat we vele bekende gezichten, die aan eerdere boottochten deelnamen konden verwelkomen.
De trossen werden losgegooid en al spoedig kon er deelgenomen worden aan een buffet met diverse belegde broodjes, waarvan goed gebruik gemaakt werd voorzien van koffie/ thee, frisdrank en wat men maar wenste.
Vanwege het mooie weer werd er druk gebruik gemaakt van het bovendek waar vandaan men een mooi uitzicht heeft over de haven.
Tijdens de vaartocht was ook Adri Doorneveld ingescheept, een ervaren en ter zake kundige gids die ons meenam in de geschiedenis van Amsterdam aan het Y.
Hij gaf uItleg over allerlei bijzonderheden in de nabije omgeving van de oevers, waarbij duidelijk zichtbaar werd, wat een grote veranderingen er in de laatste jaren hebben plaatsgevonden. Van handel en industrie naar huisvesting.
Oude pakhuizen en vemen zijn omgetoverd tot appartementen.
Oude bootwerven, zoals ADM zijn gesloopt ten behoeve van woningbouw.

Wij verlieten het Y via de Oranje sluizen, om langs het Zeeburgereiland te varen, dat nu bebouwd is. Y burg 1 en 2 je weet niet wat je ziet aan woningen. Op het Buiten Y gekomen gaf onze gids informatie over Pampus en de Stelling van Amsterdam en door het goede zicht kon je de huizen van Schellingwoude, Durgerdam en Ransdorp in de zon zien schitteren. Gelukkig nog een ongerept stukje Amsterdam.
Tijdens de terugvaart serveerde de crew hartige hapjes en kon men drankjes naar keuze nemen de sfeer was opperbest.
Na Pampus keerde de schipper terug voor de 2e maal door de Oranje sluizen naar steiger 14, om 16.30 werd aangemeerd en kwam een einde aan de vaartocht.

De organisatie van deze dag was in handen van Anneke Veltkamp met steun van Frans Proper die er samen met de crew van de boot weer een geslaagde excursie van hebben gemaakt, waar velen en ik denk dat ik spreek namens vele deelnemers met genoegen aan terug zullen denken.


Rob de Jongh.

Foto’s van Huub van Unen