Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Woensdag 13 september 2023 Hanzestad Zutphen

Op 13 september 2023 bezocht een groep Zutphen. Deze stad viert dit jaar uitgebreid het Hanzejaar, reden om deze parel in het oosten te ontdekken met VO-ING leden.

Eerst genoot de groep in restaurant By Chiel van de koffie met gebak. Daarna startte de stadswandeling verzorgt door drie gidsen van Gilde Zutphen.

Zutphen is een van de oudste steden van Nederland ontstaan in de Romeinse tijd. De nederzetting bleef in de Middeleeuwen op het huidige ’s-Gravenhof bestaan. Vanaf dit punt startten de rondleidingen.

Een paar hoogtepunten uit deze stadswandeling:

Walburgiskerk is de oudste kerk van Zutphen. De toren is steeds hoger geworden, vroeger was de toren grotendeels van hout en is een paar keer afgebrand. Nu is de toren 76 meter hoog De kerk bezit naast een Henrick Baderorgel ook een Librije, dit is een kettingbibliotheek. Er zijn nog maar twee originele ketting bibliotheken in Europa . Eén in Zutphen en in Cesena. Aan de zijkant van de kerk was lang geleden een begraafplaats. De nummers van de lanen naar de graven staan nog in de muur.

De Drogenapstoren heeft zijn naam te danken aan de bijnaam van de stadstrompetist die bovenin de toren woonde. De toren is nooit een toegangspoort geweest, maar werd gebruikt als opslagplaats voor brandstof en goederen. En het heeft decennia lang dienst gedaan als watertoren.  Op de zolder had het lokaal verzet in de tweede wereldoorlog hier diverse wapens verstopt, niet wetende dat de Duisters de toren zich toe-eigenden.  Pas na de oorlog kon men weer bij de wapens, een zeer goed beveiligde plaats dus!.

Oude Bornhof, het oudste hofje in Zutphen. De geestelijke Borro verbonden aan de Walburgiskerk stichtte in 1320 met toestemming van zijn zussen dit tehuis, dat moest dienen voor bejaarden en armlastigen. Het beheer droeg hij op aan de stad met de bepaling dat de eigendom na zijn dood nooit verkocht mocht worden. En tot op heden is dit nog in act.

Een van de muurtorens (nu een woonhuis) deed in de 16e eeuw dienst als gekkenhuis. Naast deze toren is een  nieuwe Middeleeuws uitziende poort gemaakt door Albert Heijn. Deze poort maakt een verbinding tussen de winkels buiten het centrum en in het centrum.

Armenhage is de plek waar restanten van de stadsmuur en twee muurtorens te zien zijn. In de 13e eeuw begon men met het bouwen van de stenen stadsmuur. De muren waren ruim een meter dik en op veel plekken was de muur wel 12 meter hoog. Aan de buitenzijde van de stadsmuur lag een gracht. Aan de binnenkant van de muur zaten nissen. Zo bespaarden men stenen, die toen vrij prijzig waren. En de daklozen van toen woonden in deze nissen.

Berkelruïne, deze waterpoort werd begin 14e eeuw gebouwd, toen ze de twee nederzettingen aan de rivier de Berkel samenvoegden. De poortbogen gingen dicht bij vijandelijkheden.

Wijnhuistoren het centrale punt van Zutphen vroeger. Het was een belangrijke plek voor bijeenkomsten en mededelingen aan bewoners. Het uiterlijk van de Wijnhuistoren heeft wel iets weg van de Westerkerk uit Amsterdam. In de hal hangt nog de Waag waar men vroeger goederen woog en verhandelden.

De Burgerzaal deed in de middeleeuwen dienst als vleeshal en later als rechtbank. Als je naar boven kijkt lijkt het alsof je naar een omgekeerd schip kijkt. Nu organiseert men er bijeenkomsten.

Na de stadswandeling kwamen de groepen By Chiel om te lunchen in de binnentuin. restaurant.

Na de lunch kon men op eigen gelegenheid Zutphen verkennen.

Om 15 uur ging stapten de leden in een fluisterboot bij de mooie Berke ruïne. De schipper vertelde over het natuurgebied en de gebouwen waar wij langs vaarden. Af en toe moest je wel erg diep bukken om onder de brug door te varen.  Op één fluisterboot lachtte de groep constant en had men zelfs een schipperslied ingestudeerd. Het werd life gezongen tijdens het afmeren.

De gezelligheid zette zich voort in de overdekte binnentuin By Chiel, waar men genoot van de ambience, de drank en de lekkere hapjes.

Ons dagje Zutphen was door de inzet van het personeel By Chiel, de gidsen en de schippers een zeer geslaagde dag. Maar ook de gezellige en tevreden deelnemers maakten deze dag wederom tot een geslaagd succes.

Zeker de moeite waard om een dagje Zutphen in 2024 opnieuw te organiseren.