Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

2023 vrijdag 30 juni  - Varen met de Zuiderzee van Enkhuizen naar Kampen op vrijdag 30 juni 2023.

Vanaf begin mei dit jaar kon men al inschrijven op de vaartocht van Enkhuizen naar Kampen. Binnen een week waren de bijna 130 beschikbare plaatsen volgeboekt. Het was dus lang wachten op vrijdag 30 juni eer het eindelijk zover was.

Velen waren al om half tien in Enkhuizen aanwezig. Het afstrepen op de deelnemerslijst kon beginnen. Kwart voor tien uur kwam het passagiersschip De Zuiderzee aanvaren. Na het aanmeren en uitleggen van de loopplank kon men aan boord. Bij binnenkomst kreeg men van de bemanning twee consumptiemunten aangeboden. Even na half elf gingen de trossen los en lieten we de haven van Enkhuizen achter ons. Met 127 deelnemers aan boord werd er eerst genoten van koffie of thee met appeltaart met slagroom. Hoe mooi is het dan om weer bekenden te ontmoeten en lekker bij te praten.

Velen zochten daarna het bovendek op om van een mooi uitzicht te genieten. Het weer was helder, een hoge bewolking met ver zicht, de zon probeerde er doorheen te komen en liet niet lang op zich wachten. Na de oversteek van het IJsselmeer passeerden wij in de verte het voormalige eiland Urk. Voor de ingang van het Ketelmeer was men bezig met het bouwen van, alweer, een groot windmolenpark. Al varende passeerde wij de Ketelbrug, welke Flevoland met de Noord-Oostpolder verbindt. Voordat wij de IJssel opgingen zagen wij in het Ketelmeer een aantal met baggerslib opgebouwde kunstmatige eilanden. Om half één werd begonnen men het uitserveren van de kibbeling lunch. De verse vis was ‘s morgens door de kapitein op de visafslag in Urk ingekocht. Verser kon die dag niet. En dan te weten dat er voor zoveel mensen maar liefst 40 kilo kibbeling is gebakken aan boord. Voor de niet visliefhebbers was er een kipspies bij de patat en salade.

Na ongeveer drie uur varen arriveerden wij in Kampen en meerden aan een steiger even na de bijzondere hefbrug. Daarna kon men de boot af om de benen te strekken en Kampen te verkennen. Kampen is een historische oude Hanzestad met een mooie oude gevels en een gezellige winkelstraat. Er was ons wel op het hart gedrukt om kwart over drie weer richting de boot te gaan. Wie om half vier niet aan boord zou zijn, zou pech hebben en moest maar terug zwemmen of de trein nemen. Niemand had daar zin in dus konden de trossen op tijd los. Inmiddels begon de lucht wat donkerder te worden. Het is droog gebleven. Op het bovendek kon men nog van de zon genieten al werd de wind krachtiger. Intussen werd iedereen voorzien van een broodje kroket en werden bestelde drankjes aangereikt.

Alsof we nog niet genoeg in de watten waren gelegd kwam de crew met bekertjes ijs langs. Er kon gekozen worden uit drie smaken. Wat een luxe vandaag.

Inmiddels stond er een stevige wind en sloeg het water over de boeg zodat de mensen die lekker voor op de boot zaten voorzien werden van de nodige nattigheid. Wegwezen dus en een andere plek zoeken. De gezelligheid was echter niet stuk te krijgen.

Door velen werd tijdens gesprekjes gevraagd wat het volgende uitje zou worden, en gaan we weer varen? Gekozen en maar direct besloten is om volgend jaar Hindeloopen weer te gaan bezoeken waarbij door velen werd gezegd: Zet ons alvast maar op de lijst.

Helaas zo gaat dat dus niet. Goed opletten op de site en dan kunt u weer inschrijven. De vaart is bij deze ‘in de week gelegd bij De Zuiderzee’ en de vaardatum zal zeer op tijd vastgezet worden in de tweede helft van juni 2024.

Zo kwam Enkhuizen sneller in zicht dan sommigen verwacht hadden. Na een woord van veel dank aan de crew en aan de kapitein in de stuurhut voor de goede vaart, namen we afscheid van elkaar.

Het was een geweldige dag waarvan we hopen dat u er met veel plezier op kunt terugkijken.

André en ik doen dat zeker want wij hebben ontzettend genoten van de vaartocht met u allen.

Graag tot een volgende keer.

Met een groet van André en Greet Hoffman-Weijtze.