Nog beschikbare plaatsen: 0
VO-ING Digitaal - Naar Rome; een kunstreeks over de invloed van de klassieke kunst en Rome op de Nederlandse kunst.
Het evenement is vol
Let op: Heeft u de link in de nieuwsbrief gebruikt, dan hoeft u waarschijnlijk niet in te loggen.
VO-ING Digitaal: - november/december 2024: Op naar Rome, een kunstreeks waarin de invloed van de klassieke kunst en Rome op de Nederlandse kunst centraal staat.
Met vier online lezingen in de avonduren en een afsluitende rondleiding in het Stedelijk Museum op een zaterdagmiddag in Alkmaar.
Komende maanden is in Haarlem (Frans Hals Museum & Teylers Museum) en in Alkmaar (Stedelijk Museum Alkmaar) een grote tentoonstelling te zien van de 16de-eeuwse schilder en tekenaar Maarten van Heemskerck (1498-1574).
Het is de eerste overzichtstentoonstelling die aan deze vernieuwer van de Noord-Nederlandse kunst wordt gewijd. Naar aanleiding van deze tentoonstelling organiseert VO-ING Digitaal, in samenwerking met kunsthistorisch bureau Artetcetera, een mini-cursus van 4 bijeenkomsten waarin de invloed van de klassieke kunst en Rome op de Nederlandse kunst centraal staat.
Introductie
Reis naar Rome:
Geïnspireerd door de verhalen van zijn leermeester, Jan van Scorel, besloot Maarten van Heemskerck in 1532 naar Rome te reizen om met eigen ogen het werk van Michelangelo en Rafaël te zien en de overblijfselen uit de Romeinse oudheid te bestuderen. Antieke Romeinse beelden waren voor de kunstenaars vanaf circa 1500 het ultieme voorbeeld van de ideale schoonheid van het menselijk lichaam. Duizenden kunstenaars uit de Nederlanden, Duitsland, Frankrijk en Scandinavië trokken om die redenen naar de Eeuwige stad. Voor velen een lang reis vol gevaren en ongemakken. Eenmaal in Rome trokken zij er dagelijks op uit om de klassieke kunst te bestuderen. Sommigen bleven er vele jaren. Thuis gekomen verwerkten zij deze invloeden en inspiratiebronnen in hun werk. De invloed van Rome zou de kunst blijvend beïnvloeden.
De Kunstreeks:
In vier lessen/bijeenkomsten neemt Artetcetera u mee naar de kunst van Italië in de 16de eeuw.
Emmelie de Mol van Otterloo vertelt over de lange en avontuurlijke reis naar Rome en de stad die zij daar aantroffen. Het Forum-Romanum lang nog grotendeels verborgen onder de grond. Hier graasden de koeien.
Thera Folmer-von Oven laat u de tekeningen zien die Maarten van Heemskerck maakte in Rome. Welke bouwwerken en welke beelden tekende hij. Schetsboeken vol tekeningen bracht hij mee terug van zijn Romereis.
Michiel Kersten geeft een beeld van zoektocht naar de ideale schoonheid, waarbij de klassieke beelden in combinatie met theorieën uit de klassieke oudheid het vertrekpunt waren.
Aan de Accademia di San Luca ontstond een nieuwe vorm van klassiek georiënteerd kunstonderwijs vol regels en voorschriften. Dit onderwijsprogramma werd het prototype voor alle academies die in de 17de en 18de eeuw in Europa werden opgericht.
Maya Mutlu neemt u mee op reis in de 18de eeuw van Engeland naar Italië. De magische aantrekkingskracht van Italië, met name Rome, bereikte in de loop van de 18de eeuw een hoogtepunt. Naast een dikke portemonnee moest de Grand Tourist ook beschikken over zeeën van tijd want een dergelijke reis nam soms jaren in beslag. Het was een kostbare onderneming waarbij aanzienlijke bedragen werden uitgegeven aan ‘souvenirs’ voor hun adellijke woningen in Engeland. Om aan deze vraag te voldoen ontstond er een nieuwe, florerende kunstmarkt waarvan vele kunstenaars profiteerden.
Excursie:
Op zaterdag 14 december gaan wij naar het Stedelijk Museum Alkmaar voor de tentoonstelling Maarten van Heemskerck en Rome. De rondleiding begint om 15:00 uur en duurt tot 16:30 uur. Vanaf het NS-station Alkmaar is het een klein kwartiertje lopen naar het museum.
De rondleiding in het Stedelijk Museum zal worden verzorgd door Michiel Kersten. Verzamelen bij het Stedelijk Museum vanaf 14.30 uur. U zorgt zelf voor een ticket, al dan niet met museumjaarkaart.
In aansluiting op het digitale vierluik kunt u zich aanmelden voor de rondleiding door het Stedelijk Museum in Alkmaar.
Data/Tijden:
20 november
1. Reizen naar Rome. De zestiende eeuw. Door Emmelie de Mol van Otterloo.
27 november
2. De Romeinse schetsboeken van Maarten van Heemskerck. Door Thera Folmer-von Oven.
04 december
3. Rome en de geboorte van het klassieke ideaal. Door Michiel Kersten.
11 december
4. De Grand Tour in de 18de eeuw. Door Maya Mutlu.
De online lezingen vinden altijd plaats in de avond van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur, met halverwege een korte pauze.
De fysieke rondleiding vindt op zaterdagmiddag plaats van 15.00 tot 17.00 uur.
U kunt zich inschrijven voor alleen de vier digitale avonden of in combinatie met de rondleiding (eventueel met 1 introducee).
Kosten:
Voor de digitale cursusreeks rekenen wij een eigen bijdrage van € 45,- per deelnemer (inclusief BTW).
Voor de rondleiding in het Stedelijk Museum Alkmaar op 14 december rekenen wij een eigen bijdrage van € 15,- per persoon.
Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 15 deelnemers.
Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies.
Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De VO-ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.