Skip to main content
Maximaal aantal deelnemers: 50
Nog beschikbare plaatsen: 0

VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100.

Van 17 September 2024 09:30 tot 17 September 2024 17:00 uur.

Het evenement is vol

Let op: Heeft u de link in de nieuwsbrief gebruikt, dan hoeft u waarschijnlijk niet in te loggen.

VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100.

 Het dek YE100 300Het uitzoeken 300Wolthuis Scheepswerf 250


Regio West van VO-ING nodigt u op dinsdag 17 september 2024 uit voor een bezoek aan de plaats Yerseke in Zeeland. Wij hebben voor u een boeiend programma samengesteld waarbij zowel de huidige activiteiten in Yerseke worden belicht maar waarbij we ook naar de toekomst kijken.

Het dorp Yerseke is tegenwoordig vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Toeristen komen naar Yerseke om verschillende zeevruchten te eten in een van de vele restaurants en voor de rondleidingen over en langs de oesterputten, de jachthaven en het Oosterscheldemuseum. Vanaf ongeveer 1870 is in Yerseke begonnen met het kweken van oesters. De teelt werd ingevoerd door enkele kapitaalkrachtige industriëlen. Voor dit doel werden oesterputten gebouwd, waar oesters door middel van pannencultuur werden gekweekt. Hierdoor bloeide het dorp op.

Vanaf 1885 ging het echter weer slechter met de oesterteelt en veel inwoners van Yerseke vertrokken naar de Verenigde Staten. Niettemin overleefde ook in Yerseke de oesterteelt, maar de aanleg van de Oosterscheldekering, een strenge winter en de uitbraak van ziekten bij de oesters maakten dat vele oesterkwekers ermee stopten. Er werd gestimuleerd om over te stappen op de champignonteelt, toen een nieuwigheid. Slechts 6 bedrijven bleven over. Deze begonnen met de teelt van de Japanse oester. Deze is minder vatbaar voor ziekten en goedkoper te kweken.

Ook ging de mosselcultuur een steeds belangrijker plaats innemen voor het dorp. Deze dateert al uit de 15e eeuw. Het mosselzaad, opgevist in de Waddenzee, wordt uitgestrooid over bepaalde percelen in de Oosterschelde waar de mosselen verder groeien. In Yerseke staat nu de enige mosselveiling van Nederland, waar ook vissers uit naburige vissersdorpen hun mosselen komen veilen. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van zeer moderne schepen met geavanceerde navigatieapparatuur. Naast de kweek van oesters en mosselen wordt ook op kreeften gevist.

Programma
Wij vertrekken deze dag vanuit Bergen op Zoom. Dit is speciaal gedaan vanwege mogelijke parkeerproblemen in Yerseke. Het parkeren in Yerseke is lastig vanwege de hoeveelheid vrachtwagens en bezoekers aan dit dorp. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en de kans is groot om ver van onze bestemming een plaats te moeten zoeken en dan te laat arriveren.

Wij verzamelen die dag bij Zalencentrum De Raayberg aan de Antwerpsestraatweg 267, 4624 JH, Bergen op Zoom. U kunt hier uw auto parkeren.

De ontvangst is om 09.30 uur met een kopje koffie of thee en kunt u even bijkomen van uw reis. In het Zalencentrum De Raayberg kunt u zich melden bij de organisatoren zodat wij weten dat jullie allemaal goed aangekomen zijn in Bergen op Zoom.

Om 10.00 uur vertrekt de bus naar Yerseke. De bus vertrekt stipt om 10.00 uur. De auto’s mogen hier op de parkeerplaats blijven staan en worden, na terugkomst omstreeks 17.00 uur weer opgehaald.

Te laat?
Mochten er leden zijn die door onvoorziene omstandigheden (files, pech, verkeerd gereden etc.) te laat in Bergen op Zoom aankomen dan graag het volgende doen:
Bellen met Hans de Vries op 06-55714220 en vertellen dat ze niet voor 10.00 uur in Bergen op Zoom kunnen zijn, TOMTOM instellen op Yerseke, Havendijk 36 en dan rijden. Ook leden uit Zeeland kunnen uiteraard rechtstreeks naar Yerseke rijden en aldaar parkeren. Dit wel graag aan de organisatoren melden.

Het verdere programma van die dag:

10.30 – 11.15 uur. Ontvangst in Restaurant de Viskêête Havendijk 36 Yerseke.
U wordt hier voor de deur afgezet. Wij worden ontvangen met koffie/thee en een Zeeuwse bolus. Tijdens deze ontvangst krijgt u een korte documentaire over de mosselcultuur te zien.

11.15 – 12.45 uur. Om 11.15 uur worden wij opgehaald door de Tourist Info buitengidsen die alles over mosselen, oesters en kreeft vertellen bij de havens en oesterputten van Yerseke. Er zijn 3 gidsen beschikbaar, de indeling van de 3 groepen mag u zelf bepalen.

12.45 – 14.00 uur lunch in Restaurant De Viskêête.

Er zijn een viertal lunch mogelijkheden:

Menu 1 Mosselpannetje met 3 sausjes en stokbrood;

Menu 2 Gebakken kabeljauw met mosterdsaus;

Menu 3 Kogelbiefstuk met champignons;

Deze gerechten worden geserveerd met salade en vers gesneden frites

Menu 4 Vegetarische gerechten. U heeft de keuze uit:

4a: Vegetarische salade Burrata Sinaasappel, salade met Italiaans kaasje gemaakt van mozzarella en room met pesto, sinaasappel en pijnboompitjes; 

4b:  Vegetarische salade met gebakken champignons

4c: Vegetarische salade met groenteloempia’s.     

De vegetarische gerechten worden geserveerd met frites of brood met kruidenboter.

Bij deze lunch is één consumptie inbegrepen bestaande uit witte -, rode wijn, bier of fris.

Bij het inschrijven graag opgeven welk menu u prefereert.  

14.00 – 14.45 uur Lezing door Jaap Krijgsman, voormalig visserman en docent aan de Visserijschool Katwijk. Zijn lezing heeft als titel: “Heeft de visserij in Nederland nog toekomst”? In een boeiend betoog gaat hij nader op deze materie in en schetst wat ons te wachten staat.

15.00 – 16.30 uur. Inschepen op de YE-100 voor een prachtige vaartocht over de Oosterschelde. Deze vaartocht is alleen voor VO-ING. Wij varen naar het gebied van de Oosterschelde waar het “zwarte goud van Yerseke” ligt opgeslagen. Bij het demonstreren van de vistechniek, met een kleine mosselkor, ontdekken we ook wat er op de bodem van de Oosterschelde leeft, de vangst komt op een onderzoektafel en wij gaan deze vangst onderzoeken. Van krabben, wieren en zeesterren, u komt het allemaal tegen. Wij varen ondertussen ook over het “verwatergebied” van de mosselen waar u ze, bij  bepaalde getijden, op de bodem kunt zien liggen en laten u zien waar de mosselen uiteindelijk “aan wal” komen voor de verwerking in de fabrieken.

Uiteraard doen we de gezellige nazit aan boord van de YE-100. Voor iedereen zijn er 2 consumpties beschikbaar.

Om ongeveer 16.30 uur zijn we weer terug in de haven van Yerseke waar de bus wacht voor de terugreis naar Bergen op Zoom.
Omstreeks 17.00 uur zijn we terug bij het Zalencentrum De Raayberg.

De kosten
De kosten voor dit uitgebreide programma zijn € 50,- per persoon.
Voor het bezoek aan Yerseke zijn er 50 plaatsen beschikbaar. 

Rollator en scootmobiel zijn vandaag niet toegestaan. Aan- en afmelden kan tot 1 september 2024.   


De organisatoren van dit evenement zijn:

Hans de Vries Mobiel 06-55714220 Mail: 57hde5vr@kpnmail.nl  *

Rietje Beckers Mobiel 06-51509570 en Frits Dijkdrenth, Mobiel 06-18146450.

* Gebruik uitsluitend dit nummer en mail voor berichten.
Heeft u problemen met inschrijven, neem dan contact op met het secretariaat. info@vo-ing.nl

Wij wensen u een gezellige dag met een ontdekkingsreis naar de oester- en mosselcultuur en een interessante lezing over de toekomst van de visserij in Nederland.

Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De VO-ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.