Skip to main content
Maximaal aantal deelnemers: 30
Nog beschikbare plaatsen: 4

VO-ING Digitaal: Kunstreeks over Frans Hals, februari/maart 2024

Van 20 Februari 2024 20:00 tot 20 Februari 2024 21:30 uur.
Bij Digitaal

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Let op: Heeft u de link in de nieuwsbrief gebruikt, dan hoeft u waarschijnlijk niet in te loggen.

VO-ING Digitaal: Kunstreeks over Frans Hals, februari/maart 2024

 hals3 250hals2 250kramer3 250

VO-ING Digitaal: Kunstreeks over Frans Hals, februari/maart 2024.
Met drie online lezingen in de avonduren en een afsluitende rondleiding in het Frans Hals Museum op een zaterdagmiddag in Haarlem

Tijdens deze nieuwe kunstreeks van VO-ING Digitaal besteden wij in samenwerking met Artetcetera aandacht aan het ruime oeuvre van Frans Hals en de context waarbinnen zijn schilderwerken tot stand kwamen.

Introductie
Wellicht heeft u er al het een en ander over gelezen in de nieuwsmedia maar op 16 februari opent in het Rijksmuseum in Amsterdam een grote overzichtsexpositie van het werk van Frans Hals. Deze tentoonstelling was eerder te zien in The National Gallery in Londen en zal na Amsterdam nog te zien zijn in de Gemäldegalerie te Berlijn komende najaar. In aansluiting op deze tentoonstelling organiseert de commissie Digitaal in samenwerking met Artetcetera drie lezingen waarin het werk van Frans Hals centraal staat met daarnaast een afsluitende rondleiding in Het Frans Hals Museum in Haarlem.

Tijdens de eerste van de 3 lezingen zal Emmelie de Mol van Otterloo op 20 februari ingaan op het unieke in het werk van Frans Hals. Zij vertelt hoe hij dankzij zijn losse, maar trefzekere penseeltoets een overtuigende indruk van spontaniteit wist te bereiken. Ook de houdingen en de gezichtsuitdrukkingen van de geportretteerden zijn in veel gevallen onconventioneel en daarmee vernieuwend.

Tijdens de tweede lezing concentreert Michiel Kersten zich op 27 februari op de ‘herontdekking’ van Frans Hals in de 19de eeuw toen schilderijen van de Haarlemse portretschilder voor recordopbrengsten op veilingen zorgden. Het is ook de tijd dat kunstenaars van heinde en verre naar Haarlem afreisden om de fabuleuze schildertechniek van Frans Hals te bewonderen.

Tijdens de derde lezing gaat Maya Mutlu op 5 maart in op sociaaleconomische positie van de opdrachtgevers. Wie waren zij en hoe hebben zij hun vermogen vergaard.
Aansluitend op dit digitale drieluik kunt u zich ook aanmelden voor een rondleiding door het Frans Hals Museum in Haarlem. Bij de overzichtsexpositie in het Rijksmuseum van het werk van Frans Hals zijn rondleidingen niet mogelijk voor groepen. Maar het Frans Hals Museum vormt een goed alternatief om verder kennis te maken met zijn werk en zijn tijdgenoten. Mocht u de expositie, die sluit op 9 juni 2024, in het Rijksmuseum willen bezoeken, dan kan dat uiteraard op eigen gelegenheid. U dient daartoe wel voorafgaand een reservering te maken.

De rondleiding in het Frans Hals Museum zal worden verzorgd door Michiel Kersten en zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 9 maart aanstaande van 15.00 tot 17.00. Verzamelen bij het Frans Hals Museum vanaf 14.30 uur. U zorgt zelf voor een ticket, al dan niet met museumjaarkaart.

Data/Tijden:

20 februari – 1. Het unieke in het werk van Frans Hals | Door Emmelie de Mol van Otterloo
27 februari – 2. De herontdekking van Frans Hals | Door Michiel Kersten
05 maart – 3. De opdrachtgevers van Frans Hals | Door Maya Mutlu

09 maart Rondleiding door het Frans Hals Museum in Haarlem | Door Michiel Kersten

De online lezingen vinden altijd plaats in de avond van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur, met halverwege een korte pauze. De fysieke rondleiding vindt op zaterdagmiddag plaats van 15.00 tot 17.00 uur.
U kunt zich inschrijven voor alleen de drie digitale avonden, of in combinatie met de rondleiding (eventueel met 1 introducee)

Kosten:
Voor de digitale cursusreeks rekenen wij een eigen bijdrage van € 35,- per deelnemer (inclusief BTW).
Voor de rondleiding rekenen wij een eigen bijdrage van € 15,- per persoon.

Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 15 deelnemers.
Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies.

Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De VO-ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.