Skip to main content
Maximaal aantal deelnemers: 40
Nog beschikbare plaatsen: 1

VO-ING - dinsdag 16 april 2024 - bezoek aan Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek

Van 16 April 2024 10:30 tot 16 April 2024 17:00 uur.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Let op: Heeft u de link in de nieuwsbrief gebruikt, dan hoeft u waarschijnlijk niet in te loggen.

VO-ING - dinsdag 16 april 2024 - bezoek aan Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek van 10.30 tot 17.00 uur.

 olmen3 250olmen6 250olmen2 250kramer3 250

Regio West van VO-ING nodigt u uit voor een bezoek aan Landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek op dinsdag 16 april 2024.

Midden in de Haarlemmermeer, tussen Den Haag en Amsterdam, vind je een oase van rust op Landgoed De Olmenhorst. 31 hectare aan biologische appel- en perenboomgaarden, monumentale panden en ateliers.

De Olmenhorst is een familiebedrijf dat al ruim 165 jaar bestaat. De gronden werden gekocht in 1854, twee jaar nadat het Haarlemmermeer was drooggelegd, door Stephanus de Clercq (1826 – 1886), telg van een Amsterdams koopmansgeslacht. Hij was de bet-bet overgrootvader van de huidige eigenaren. Hier startte hij een groot akkerbouwbedrijf, zoals er zo vele waren in de Meer. Er werden onder meer aardappelen, tarwe, vlas en erwten geteeld. Bijzonder was dat eind 19e eeuw de eerste fruitboomgaard werd geplant. Dit kwam in de wijde omgeving niet voor.

De toenmalige boerderij heette de Betsyhoeve. Toen deze echter afbrandde, werd in 1894 door Willem de Clercq (1851 – 1912) een nieuwe boerderij gebouwd, op een meer centraal gelegen locatie en deels in een al eerder aangelegde bosstrook, met voornamelijk iepen (olmen). Zo kreeg de nieuwe boerderij de naam De Olmenhorst. Waren de eerste twee generaties nog herenboeren/bestuurders, die elders woonden, Stephen Willem (Willy) de Clercq (1878 – 1938) besloot zich op zijn bedrijf te vestigen. Hiervoor liet hij in 1906 de karakteristieke houten villa bouwen en een formele moestuin aanleggen, met tuinmuur en theeprieel. Deze opstallen zijn sinds 1985, samen met de grote boerderij, gemeentelijke monumenten. Onder Willy kreeg de fruitteelt een veel belangrijkere plek in de bedrijfsvoering. Vele nieuwe boomgaarden werden geplant en nieuwe schuren gebouwd, voor het bewaren en sorteren van het fruit.

Toen Willy’s zoon Govert de Clercq (1909-1989) in 1938 als vierde generatie het bedrijf overnam, was deze nog maar net terug uit Java, waar hij jarenlang had gewerkt als planter. Spoedig brak de oorlog uit en Govert, een zeer uitgesproken persoonlijkheid, heeft in het lokale verzet een rol van betekenis gespeeld. In het laatste deel van de oorlog was op De Olmenhorst het hoofdkwartier gevestigd van de Binnenlandse Strijdkrachten, district Haarlemmermeer en omliggende gemeenten.

In de jaren ’70 en ’80 gaf Govert aan enkele jonge mensen de gelegenheid om op het landgoed te komen wonen en bood hij aan kunstenaars een werkruimte.

Zo groeide De Olmenhorst uit tot een kleine gemeenschap, waar inmiddels zeven huishoudens en vier ateliers zijn gevestigd.

Florian de Clercq (1960 – 2021) is zijn vader opgevolgd in 1986. Hij koos ervoor zich alleen te richten op de fruitteelt, het akkerbouwareaal werd afgestoten. Omdat het in de fruitteelt niet lang daarna erg slecht ging, is de familie de bedrijfsvoering weer gaan verbreden. Eerst met een klein winkeltje, voor afzet van het eigen fruit, en met de organisatie van enkele evenementen, om het publiek naar het landgoed te trekken. Langzamerhand zijn deze activiteiten uitgegroeid en uitgebreid. 23 jaar geleden is men begonnen om biologisch te gaan telen. Als landgoed valt De Olmenhorst onder de Natuurschoonwet. En wegens de grote variëteit aan vogels is het 31 hectare grote gebied erkend als vrijwillig vogelreservaat. De kinderen van Florian hebben nu de dagelijkse leiding over het bedrijf.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:
10.30 uur Ontvangst met koffie/thee en appeltaart in de Fruitloods

Door één van de eigenaren/medewerkers zal een korte inleiding worden gehouden over de mogelijkheden en de activiteiten op het Landgoed De Olmenhorst.

11.30 uur Bezoek groep 1 aan de kaarsenmakerij. Onder leiding van Willemijn mogen we onze eigen kaars maken. Dit zijn 20 personen.

11.30 uur Bezoek groep 2 voor een proeverij Monocépage. Edwin Entrop neemt ons mee naar Frankrijk en laat ons wijnen proeven die voor minimaal 85 % gemaakt is van één druiven ras. Dit zijn ook 20 personen.

12.30 uur Wij lunchen gezamenlijk in de Fruitloods tot 14.00 uur. Bij de lunch drinken we  melk en appelsap.

14.00 uur Bezoek groep 2 aan de kaarsenmakerij. Onder leiding van Willemijn mogen we onze eigen kaars maken. Ook 20 personen.

14.00 uur Bezoek groep 1 voor een proeverij Monocépage. Edwin Entrop neemt ons mee naar Frankrijk en laat ons wijnen proeven die voor minimaal 85% gemaakt zijn van één druiven ras. Ook 20 personen.

15.00 – 16.00 uur Omdat er veel te zien is en het landgoed uitnodigt tot het maken van een wandeling kunt U op eigen gelegenheid naar de bloesem kijken die vaak rond april te zien is.

16.00 – 17.00 uur Gezellige nazit met een hapje en drankje in de Fruitloods.

Adres
Het adres van De Olmenhorst is Lisserweg 481, 2165 AS Lisserbroek

De Olmenhorst is goed te bereiken via de A44. De ingang van het landgoed is duidelijk aangegeven.

U volgt de oprijlaan en na ongeveer 100 meter heeft u aan de linkerkant de grote parkeerplaats waar u de auto kunt parkeren. Daarna volgt u de borden Fruitloods.

Kosten
Uw bijdrage voor dit dagvullend programma is € 40,00 per persoon.

Alvast een kijkje nemen? www.olmenhorst.nl
Heeft u een allergie? Laat het ons weten.

Organisatie
De organisatoren van dit evenement zijn:

Hans de Vries Mobiel 06-55714220 Mail 57hde5vr@kpnmail.nl  *

Rietje Beckers Mobiel 06-51509570

*   Gebruik uitsluitend dit nummer en e-mail voor berichten.

Voor vandaag mag u gebruik maken van een rollator. Scootmobiels zijn niet toegestaan.

Er zijn 40 plaatsen beschikbaar.

Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De VO-ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.