Slider

Boerderij Hoekelum te Bennekom is uniek gelegen op Landgoed Hoekelum nabij Nationaal Park De Hoge Veluwe en biedt nét dat beetje extra.

Op dinsdag 15 oktober en 29 oktober 2019 organiseerde Rayon Oost een verrassend evenement in het mooie plaatsje Bennekom. We zijn op bezoek bij boerderij Hoekelum. Een authentieke kaasmakerij met een mooie geschiedenis.
Na de ontvangst met koffie en heerlijk gebak werden we uitgebreid geïnformeerd door de eigenaar Diederik van de Kamp over de geschiedenis van boerderij Hoekelum en het daar naar naast gelegen Kasteel. Daarna kregen we een uitleg over het wel en wee van het kaasmaken wat hij afsloot met de opmerking ‘genoeg gepraat’ nu aan de slag, we kregen allen voor de hygiëne een haarnet en schort aangereikt.
In groepen van 4 personen werden we aan het werk gezet om de melk te bewerken tot kaas, de melk was op temperatuur gebracht en voorzien van de juiste hoeveelheid stremsel. Dit proces nam een uur in beslag waarna we een korte pauze hadden met koffie en kaas. Daarna werd de wrongel in de kaasvorm geperst en voorzien van de kaassticker met onze naam er op en onder de pers gezet. Na dit arbeidsintensieve proces konden we gaan genieten van een uitgebreide lunch die werd opgeluisterd met een goochelaar/cartoonist met de nodige hilariteit en verbazing.

Na een zeer geslaagde dag ging men tegen 3 uur, ieder voorzien van zijn of haar eigen kaas met instructie hoe thuis te behandelen, naar huis.

­