Slider

9 november 2019 Oma & Opa dag bij Space Expo in Noordwijk

Na stevige regenbuien getrotseerd te hebben, want het weer was bar slecht, kwamen tussen 10.15 en 11.00 uur de Oma’s & Opa’s met kleinkinderen bij Space Expo binnen. Helaas kregen we ook melding van een autopech en wegafsluiting wat omrijden inhield. Gelukkig sloten deze mensen later nog aan. In totaal bestond de groep uit 76 personen.

Voor ons als VO-INGgroep stonden twee buffettafels klaar in de Expozaal. Op de ene tafel stonden koffiekannen, thee, kopjes met nog een extra koekje voor de lekkere trek en grote punten appeltaart klaar. Kleinkinderen konden aan de andere tafel kiezen uit vier soorten grote muffins en een flesje fristi of flesje chocomelk.

Om 11.00 uur waren de twee gidsen gearriveerd voor de rondleiding van de eerste twee groepen. De rondleiding voor de derde groep zou om 12.00 uur beginnen.

In een donkere lange ruimte met displays werd van alles verteld over onze planeten. De ‘Melkweg’ kreeg extra aandacht. Als wij één ster zien dan bestaat die vaak uit miljoenen kleine sterretjes. Per groep waren wij ook getuige, zittend of staand in een cirkel om een raket heen, van een lancering. Er was een simulatie opstelling gemaakt met vier Ariane Raket motoren die men fictief met rook werden gestart om op te stijgen.
Bij een andere opstelling kon men op video de terugkeer naar de aarde van een Soyusz capsule zien en ook de capsule waarin André Kuypers terug gekomen is op de aarde.

De zeer deskundige gidsen vertelden verder dat:

  • een vlucht vanaf de start tot door de dampkring maar tien minuten duurt.
  • Dat zijn wel tien minuten waarin astronauten kotsmisselijk kunnen zijn. Geen pretje dus.
  • Dat een omwenteling om de aarde maar anderhalf uur duurt en de astronauten in één etmaal zestien keer een zonsopgang zien.

Uitgebreid werd er verteld over de Resurs spionagesatelliet die in 1988 twee weken lang vanuit de ruimte spionagefoto’s heeft gemaakt.
Op de ‘originele’ satelliet is goed het verbrande hitteschild te zien met duidelijke sporen van de terugkeer door de dampkring.

De satellieten worden met een Ariane raket in Frans Guiana de ruimte ingebracht. Er werd verteld over de eerste Russische Ruimtevaart met Gagarin. De Russische raketten worden van de Kosmodroom in Bajkonoer gelanceerd. In de Expo-ruimte staat een grote mockup van het International Space Station, waar je door heen kunt lopen om een indruk van de werkruimte van de astronauten te krijgen, in de neus kon je gaan zitten om naar de aarde te kijken. Slapen deden de astronauten staande in een slaapzak vast gemaakt aan de wand in soort smalle kast. En hoe neem je voor een half jaar water mee aan boord? Gewoon de urine opvangen waarna deze tig keer wordt gezuiverd door vele filters. Daarna is het schoon en veilig drinkwater. Dus je drinkt ook de schone plas van je collega’s. In de Expo zaal staat een model op ware grote van een Amerikaanse maanlander, een techniek van 50 jaar geleden en er werd stilgestaan bij de eerste stap op de maan.

Na de rondleiding kon men zelf alles nog eens op het gemak gaan bekijken. Kinderen konden in een stoeltje van een Soyusz simulator gaan zitten, drie naast elkaar, om een lancering te ervaren. Verder was er een vanuit de ruimte genomen foto van Nederland op de vloer geprojecteerd waar je overheen kon lopen om je woonplaats op te zoeken. En zo blijkt, niets is nog geheim. In twee groepen na elkaar konden we in de centrale hal in het voor ons gereserveerde restaurantgedeelte lekker van de ‘Mars’lunch genieten.

Het was een Opa -Oma-Kleinkinderendag waarin we heel veel geleerd en gezien hebben. Met dank aan een prima verzorgde dag door Space Expo en heel veel dank aan de geweldige gidsen die alles zo duidelijk konden uitleggen en vertellen.

Greet en André Hoffman.

VO-ING Noord-Holland Noord.

­