Slider

Op 20 oktober vond de derde editie van het Festival Klassiek plaats in theater de Winsinghhof en op het Landgoed roden 400Mensinge. Hiervoor had programmeur Ben Douwes een VO-ING arrangement waarvoor 30 leden zich hadden aangemeld.

De middag werd geopend door een solo optreden van accordeonist Vincent van Amsterdam.
Zijn nieuwe CD met de Goldberg variaties van Johann Sebastian Bach werd overal met lovende kritieken beoordeeld . Vincent speelde een ingekorte versie van 45 minuten van dit werk dat normaal 75 minuten duurt. Alle variaties werden gespeeld zonder de herhalingen. Het optreden was adembenemend. De volle zaal was muisstil en zelfs het kuchen en hoesten bleef achterwege.
Dit monumentale werk - oorspronkelijk voor klavecimbel- stelt hoge eisen aan de uitvoerder.
Vincent speelde zeer geconcentreerd en maakte een mooi gebruik van de diverse registers.
Zijn optreden maakte een verpletterende indruk en er werd ook de rest van de middag vol ontzag over gesproken.

Daarna vertrok het publiek naar het landgoed Mensinge waar het publiek rouleerde.
In het Koetshuis trad het Haagse Duo Beyond Limits op bestaande uit trompettist Theo Hartman en de Griekse gitarist Yannis Giagourtas
Een bijzondere combinatie tussen een instrument dat van nature harder klinkt dan het zachte geluid van akoestische klassieke gitaar. Maar het lukte wonderwel om vanaf het tweede stuk een mooie balans te vinden. Het optreden begon met een compositie van Locatelli en eindigde met een fraai gespeelde tango.

Een ook al bijzondere combinatie speelde in het restaurantgedeelte van de Cuisinerie. Nanke Flach op piano en Annette Scholten zijn al meer dan 10 jaar een duo.
Annette is van huis uit celliste waarin zo ook les geeft. De cello had ze nu thuis gelaten en ze had haar 2e liefde meegenomen n.l. De Lame Sonore. Dit is een serieuze versie van de zingende zaag. Annette gaf een prachtige uitleg over dit volwaardige muziekinstrument met een prachtige klankkast en de bijdrage die zij samen een een houtbewerker levert aan de verdere ontwikkeling van dit instrument. Dat is zelfs in de USA niet onopgemerkt gebleven wat al een optreden in Carnegie Hall New York heeft opgeleverd. Het duo besloot het optreden met het Ave Maria van Schubert hetgeen door het publiek erg werd gewaardeerd.

In de mooie eetkamer van Museum Havezathe musiceerde het Duo Alla Classica met Paulina van de Pavert op cello en Agnieska Papierska op viool. Het duo heeft de aangename missie om de klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij spelen op authentieke oude instrumenten met darmsnaren. Dit past natuurlijk ook heel goed bij het repertoire uit de barokperode rond 1650.
Composities van Telemann en Handel werden met verve gespeeld. Het beroemde menuet van Bocherini stond ook op het repertoire. Feest der herkenning dus !

Tot slot speelde in de Winsinghhof Fryslan Brass. Een 11 koppig ensemble van professionele muzikanten uit de wereld van de brassmuziek met veel opvallend goede solisten. Dit optreden werd een feestelijk slot van een mooie middag. Het repertoire was zeer breed. Bekende werken uit de barok werden afgewisseld met filmmuziek zoals Gladiator, bigbandmuziek waarin Count Basie elementen zoals in Fly me to the Moon, opzwepende volksmuziek in onregelmatige maatsoorten uit de Balkan en een toegift met een humoristische kijk op Beethoven. Dit alles werd gebracht met veel droge humor en de stemming in de zaal was daarom opperbest.

Al met weer een mooi evenement van de activiteitencommissie Noord Nederland waarvan ook veel leden uit de rest van Nederland zich hadden aangemeld.

¨muziekliefhebber¨

­