De meeste deelnemers gingen dinsdag 10 september met de touringcar, een aantal trokken ‘op eigen gelegenheid’ naar Urk voor de Flevoland dagtocht. Urk is een bijzonder dorp met een geheel eigen geschiedenis. Vooral bepaald door de geografische ligging en de visvangst.
Wat velen niet weten is dat het eiland Urk van 1660 tot 1792 eigendom was van Amsterdam. Onder invloed van de machtige Amsterdamse regenten veranderde de toenmalige katholieke bevolking van gezindte en werd protestant. Urkers wonen overigens niet “in” maar “op” Urk!

‘De Zuiderzee’ zette om half elf koers naar het Ketelmeer. Het weer werkte gelukkig mee. Aan boord was het goed toeven. De opvarenden genoten van het uitzicht. Ook op wat wel het meest vieze plekje van Nederland is genoemd. Een depot met zwaar verontreinigd slib op het kunstmatige eiland IJsseloog. Hier toont zich de veerkracht van de natuur. Flora en fauna gedijen er wonderbaarlijk goed. Tijdens het tweede gedeelte van de rondvaart voer het schip vlak langs de imposante windmolens van windpark ‘Westermeerwind’ onderdeel van windpark ‘Noordoostpolder’, goed voor stroomleverantie aan 400.000 huishoudens.
Een bemanningslid vertelde over de geboortesage van de Urkers. De baby’s worden, niet zonder moeite, door hun vaders opgehaald uit een grote kei voor de Urkse kust de zogenoemde ‘Ommelebommelestien’.
Daarna volgde de bustocht onder begeleiding van de in klederdracht gestoken plaatselijk bekende Urker conferencier en dichter Jaap Bakker De tocht voerde door de buitenwijken van Urk, omdat het niet mogelijk was om met de bus door de straatjes van het centrum te manoeuvreren. Duidelijk werd dat de nijvere Urkers een, nog steeds, hechte gemeenschap vormen. Urk beschikt over de grootste vissersvloot en visverwerkende industrie van Nederland.
De Urker schepen met vis landen tegenwoordig meestal aan in havens rond de Noordzee en de Waddenzee.

Het was een mooie interessante dag die besloten werd met een goed verzorgde en gevarieerde maaltijd in restaurant ‘De Goede Aanloop’ in het nabijgelegen dorp Tollebeek.

Dik van Vliet
Foto’s: Piety Heidstra en Rob Mooijen

­