Slider

Het was zoeken geblazen om de auto’s een plek te geven voor deze dag. Het anders ruime parkeerterrein bleek voor een kwart vol geparkeerd met kermisauto’s. Feest in Enkhuizen maar een probleem voor ons. Bij navraag bij de VVV, vele telefoontjes naar parkeerbeheer en lang wachten mocht er uiteindelijk op de buitenkade, in de blauwe zone, geparkeerd worden zonder dat daar bekeurd zou worden. Toen dat probleem opgelost was vonden de weergoden het de hoogste tijd voor een buitje regen. Dat kon er ook nog wel bij. Gelukkig was de boot vanuit Urk in aantocht en eenmaal aangemeerd konden we vrij snel aan boord.

Consumptiemuntjes
Bij binnenkomst ontving iedereen twee consumptiemuntjes. Toen was het nog een hele toer om te zien of we iedereen aan boord hadden. Dat viel even niet mee. Er bleken ook reizigers voor de boot naar het Zuiderzeemuseum binnen te komen. Die werden naar de andere boot verwezen en moesten consumptiemunten weer inleveren. Daarna weer een check en bleken we nog twee mensen te missen. Dit bleek na een telefoontje een afmelding te zijn.

Om 11.00 uur kon de Zuiderzee de trossen uiteindelijk losgooien met 116 VO-ING mensen aan boord. Na het verlaten vanuit de haven Enkhuizen werd er koffie met appelgebak met slagroom geserveerd en was alle eerdere misere vergeten. Onder het varen heeft menigeen zijn ogen uitgekeken naar de historische schepen, welke gelijktijdig met ons richting Friesland voeren. Het leek wel of wij midden een schilderij van weleer zaten.

Het weer was nog niet echt bijzonder, een hoge bewolking met ver zicht, evengoed donkere wolken aan de ene kant en heldere lucht aan de andere kant van de boot. Om 12.30 uur begon men met het uitserveren van de Kibbeling met frites en saladeplates. ‘s Morgens was de kibbeling door de kapitein vers op de visafslag in Urk gekocht. Verser kon het niet. Om 13.15 uur lagen we aangemeerd in het haventje van Hindeloopen en begon de zon door te komen.

Vanuit het museum Hindeloopen kwamen twee dames plattegrondjes op de boot uitdelen. Eén van de dames was in Hindelooperkostuum en vertelde hier over. Daarna kon men de boot af. Men had tot 15.15 uur de tijd om Hindeloopen te verkennen. Het schaatsmuseum en museum Hindeloopen werden bezocht evenals de kerk en overal kwam je elkaar in deze kleine omgeving weer tegen. Het weer was helemaal opgeklaard en menig ijsje werd gekocht. 15.30 uur vertrok ‘de Zuiderzee’weer richting Enkhuizen. Toen zat het merendeel van onze deelnemers lekker in de zon aan dek. Ook in de stuurhut bij de
kapitein heeft iedereen kunnen bijpraten en van een prachtig uitzicht genoten.Om 16.30 uur werd nog een broodje kroket geserveerd. Na een geslaagde dag was de boot om 17.45uur weer terug in Enkhuizen.


Greet en André Hoffman.

­