Activiteitenwerkgroep Noord- en Midden West.

Op 8 mei 2019 stond een fietstocht langs de Grebbelinie gepland. De weersvoorspelling was bijzonder slecht: de hele dag regen. Toch stonden er 22 leden op het verzameladres paraat. Regenpakken in de aanslag: we zijn niet van suiker en we gaan ! Wat een bikkels !!

De eerste 16 kilometers langs het Vallei Kanaal, via Scherpenzeel en Renswoude naar het Bezoekerscentrum van de Grebbelinie hebben we het droog gehouden. Daar stond de gids klaar voor een rondleiding over één van de forten die deze waterlinie rijk is. Hij vertelde boeiend over deze waterlinie die loopt van de voet van de Grebbeberg tot aan het Randmeer bij Spakenburg. Deze oude waterlinie die in de tijd van de 80-jarige oorlog is bedacht en aangelegd, is diverse keren ingezet ter verdediging van ons land tegen de vijand. Voor het laatst tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hier is toen hevig gevochten. Zoals wij weten, konden de Nederlandse troepen helaas geen stand houden.
Tijdens de rondleiding begon het al de miezeren en stak er een stevige wind op. Tijdens de lunch was het behoorlijk nat, maar wij zaten lekker binnen met een kopje soep en broodjes. Bij het bezoekerscentrum hadden we een auto staan voor diegenen die na de lunch niet verder wilden fietsen. Niemand heeft er gebruik van gemaakt. We hebben de bui afgewacht en zijn weer op de fiets gestapt. Om de weergoden niet al te zeer op de proef te stellen hebben we de route ingekort naar zo’n 32 kilometer. Al met al heerlijk gefietst, een interessante rondleiding gehad en met die regen viel het dus erg mee.

­