Voorafgaande aan het bezoek aan Dekker Chrysanten verzamelde zich tussen 11.30 en 12.00 uur vijftig deelnemers voor het lunchbuffet in Café ‘t Springend Paard’ te Hensbroek. In een gezellige en sfeervolle zaal stond een goed gevuld en bijzonder smakelijk lunchbuffet klaar. Nadat iedereen meer dan voldaan was werd het tijd om op excursie te gaan. Tegen 13.15 uur vertrok men met een pakket informatie over West-Friesland en uitgezette bollenroutes naar de auto richting Dekker Chrysanten aan de Julianaweg. Hier werden wij ontvangen door twee medewerkers die ons die middag een rondleiding zouden geven. Er werd begonnen met een introductiefilm over de Firma Dekker, waarin men vertelde dat men ook vestigingen had in Tanzania, Colombia en Zuid-Afrika. De Chrysant is van oorsprong een bloem afkomstig uit China. Na de introductie kon men vragen stellen en die waren er genoeg. Daarna werd de groep in tweeën gedeeld.
De ene groep begon bij de uitleg van het bedrijf, de kas met Chrysanten vooronderzoek en het kweken van nieuwe soorten met proefveldjes voor vermeerdering en veredeling. Daarnaast kregen we uitleg over de ongediertebestrijding. En daar komt met elkaar nog heel wat voor kijken voor er een bloem in de vaas staat.
Een deel van het kassencomplex was vol gezet met witte chrysanten, met te oogsten bloemen voor de veiling. Via een ondergronds transport systeem gingen de bosjes chrysanten op de lopende band naar de inpakafdeling om daar half automatisch op drie gewicht soorten in grote dozen te worden verpakt.

De andere groep begon aan de overkant van de weg. Daar ligt een complex met een heel andere verwerking van de Chrysanten. Namelijk waar men het uit Tanzania afkomstige stekmateriaal verwerkt en het transportgebeuren. Het stekmateriaal wordt in speciale containers drie keer per week met de KLM ingevlogen op Schiphol.
In de vestiging in Tanzania worden door vrouwen kleine stekjes uit Chrysantenplanten geplukt en in speciale houders gedaan. Deze passen dan weer in een speciale dozen die worden gecodeerd van de hoeveelheid stekjes, soms wel 3700 tot 4500 stuks, de soortnaam, plukdatum, transport en vluchtnummer e.d.

In Hensbroek komen de transporten eerst in de koelafdeling waar de temperatuur zo’n 3 graden is. Hier worden de stickers door een robot gelezen waarna ze naar de verwerkingsafdeling gaan. Een speciale gerobotiseerde machine zet de stekjes per vier tegelijk in aparte aardekluitjes. Door een andere groep medewerkers worden al deze ingezette stekjes gecontroleerd en zo nodig vervangen of aangevuld.
De stekjes worden in zo’n 12 dagen verder opgekweekt en daarna klaargemaakt voor transport naar chrysantenkwekerijen in heel Nederland.
Na 16.00 uur waren we allemaal weer terug in de ontvangstruimte waar we afscheid hebben genomen van onze begeleiders met een gevulde envelop voor de medewerkerspot en een heerlijke doos bonbons voor de begeleiders zelf.
Al met al een heel educatieve en geslaagde VO-INGseniorenmiddag.

Greet en André Hoffman werkgroep VO-ING

Tekst: Greet en André Hoffman
Fotografie van Greet Hoffman en Rob Mooij

­