Activiteitenwerkgroep Noord- en Midden West.

Op 17 april 2019 hebben wij met 22 leden een afwisselende wandeling van zo’n 14 kilometer gemaakt in de buurt van Lunteren. Bij het beginpunt, Restaurant De Goudsberg, hebben we eerst een kopje koffie gedronken. Vandaaruit zijn we naar het middelpunt van Nederland gewandeld. Volgens de Lunteranen ligt dit punt midden op de Goudsberg. Niet iedereen is het daar overigens mee eens.
We vervolgden onze wandeling via het Lunterse Buurtbos naar het Wekeromse Zand. Op deze route kom je langs de zogenaamde Celtic Fields. Dit is een prehistorisch akkerbouwsysteem, waarbij landbouwgrond werd bewerkt in handzame percelen van circa 40 bij 40 meter. Het Geldersch Landschap reconstrueerde daar een ijzertijdboerderij met voorraadschuur en een akker in de vorm van een Celtic Field.

In het Wekeromse Zand bevindt zich een actief stuifzand van ruim 100 hectare. Daar zijn we met z’n allen doorheen geploeterd. Echt zwaar door het mulle zand en dan ook nog heuvelachtig! De rest van de wandeling ging over glooiend terrein met uitgestrekte heidevelden. Via een mooi bosgebied kwamen we bij ons lunchadres, De Lunterse Boer. Daar stonden een kopje soep en heerlijke broodjes voor ons klaar. Lekker even een uurtje uitrusten.

Terug naar het beginpunt hebben sommigen de Muur van Mussert nog bekeken. Rond de Tweede Wereldoorlog vonden bijeenkomsten van de NSB op en rondom de Goudsberg plaats, een zwarte pagina in de geschiedenis van dit gebied. De muur is een restant van een openlucht arena waar in die tijd bijeenkomsten van de NSB werden gehouden. Rondom de restanten van deze vervallen muur is nu een camping. De eigenaar wilde de muur afbreken, maar heeft daar geen toestemming voor gekregen. Het is nu een Rijksmonument dat een gedenkbestemming gaat krijgen.

De wandeling werd afgesloten met een drankje in Restaurant De Goudsberg. Een heerlijke wandeling onder ideale weersomstandigheden: droog en niet te warm.

­