Slider

Op 26 maart organiseerde VO-ING Rayon Midden een 2e bezoek aan de Ridderzaal en Tweede Kamer. Zo’n 60 oud-collega’s verzamelden zich ’s morgens in bezoekerscentrum Prodemos nabij het Binnenhof, het historisch regeringscentrum van ‘die Haghe’ (Den Haag). Een korte wandeling voerde naar de oudste kelder van de Ridderzaal, waar een film werd vertoond over de Hollandse en Nederlandse politieke geschiedenis vanaf de 12e eeuw.

De gids bracht ons hierna naar de gotische Ridderzaal met houten overkapping, welke was geconstrueerd als omgekeerd houten schip zonder steunpilaren, voor bouwmeesters rond 1280 een prestatie van formaat. Halverwege de zaal stond de troon, waarop Koning Willem Alexander jaarlijks de troonrede uitspreekt. 

Onze gids Jannes voerde strak regie over de vele vragen van leden die door Jannes met boeiende monologen werden beantwoord. In de 15e eeuw werd door Keizer Karel de Stoute recht gesproken in de Ridderzaal. De ''luistervinkjes'' (gezichtjes met grote oren) die aan de hanenbalken zitten herinneren aan deze tijd. Tijdens de Spaanse overheersing (Koning van Hispanje) werd de Ridderzaal zelfs gebruikt als exercitie ruimte door Spaanse soldaten. 

Vervolgens betraden wij het Tweede Kamer gebouw waar wij plaats namen op de publieke tribune van de vergaderzaal, met de bekende blauwe stoeltjes, waar onze politici hun plenaire vergaderingen houden. Een stoeltje met gouden kroontje op de rugleuning geeft stemrecht, zonder kroontje géén stemrecht.   

Na de rondleiding brachten de gidsen ons naar het perscentrum Nieuwspoort voor een uitgebreide lunch. Nieuwspoort directeur Eric Janssen hield een geanimeerd lunchpraatje over de wijze waarop journalisten loslippige politici proberen te verleiden tot uitspraken die zorgen voor vette krantenkoppen en online nieuws.

Animatie Riddelzaal Tweede Kamer 26 3 2019

­