Slider

De opkomst was groter dan verwacht. Het werd ondanks de wat lagere inschrijving toch een volle zaal. In zijn inleiding kon Dik van Vliet in het bijzonder ook bestuurslid Frank Sukel en Joop Teunissen van Maanen van ‘Leden in Verbinding’ welkom heten.

Een hartelijk welkom ook voor Renée Kamphuis en Wim Wijninga van ‘Digiplein Westerkwartier’ uit Leek. In 2 deelpresentaties behandelen zij de, steeds actueler wordende onderwerpen ‘Digitale nalatenschap’ en ‘Wachtwoordmanagement’. Zaken die we bijna allemaal, vroeg of laat, moeten regelen. Zo niet voor onszelf, maar zeker wel voor onze nabestaanden.

Verder stipte Dik de, gedurende 2020, in te voeren renovatie van ons ING pensioengebouw aan. Het terugbrengen van 6 regelingen naar slechts één. En het aantal varianten van 200 tot ca 40 zonder dat de pensioengerechtigden erop achteruitgaan. Bijna te mooi om waar te zijn. Goed dat we een VO-ING hebben die via de pensioencommissie de ontwikkelingen positief en tegelijk kritisch voor ons blijft volgen.

Leden kunnen zich tot medio februari via de site bij Willem Jan van Munster opgeven als kandidaat voor de nieuwe ledenraad. Een dankbare functie in het ‘parlement’ van onze vereniging.
De financiële situatie van de VO is gelukkig nog gezond en het aantal leden groeit.
Redenen om het komend jaar met optimisme tegemoet te zien.

Rayon Noord organiseert in 2020 een gevarieerd aanbod aan activiteiten. Een 2 daagse ‘inmiddels volgeboekte’ excursie naar Hamburg en de Airbusfabriek. In de planning zijn ook opgenomen een dag Beeld en Geluid in Hilversum, deelname aan de Drentse fiets 4 daagse, het inmiddels ook bij veel oud-INGers geliefde ‘Festival Klassiek’ in Roden. Daarnaast staan bezoeken aan ‘Kinderwereld’ en brouwerij ‘Maallust’ in Veenhuizen en het openluchtmuseum Warffum gecombineerd met het visserijmuseum in Zoutkamp op de rol. De activiteiten worden kort toegelicht door Bé Scholte en Ben Douwes.

Daarna is het de beurt aan Renée en Wim. Onze digitale nalatenschap omvat meer dan wijzelf vaak denken. Het is een heel palet aan diensten en abonnementen dat kan variëren van toegang tot de eigen apparaten, bankrekeningen, sociale media, digitale (overheids-)diensten tot accounts bij providers en webwinkels. Renée’s presentatie is opgebouwd rond de vragen:
Wat kunt u zelf? Welke hulpmiddelen/diensten zijn er en wat doe ik met mijn wachtwoorden?. De laatste vraag sluit aan op de presentatie van Wim over ‘Wachtwoordmanagement’ Hij adviseert om zoveel mogelijk een 2-voudige autorisatie te regelen, zoals dat bij de banken inmiddels al standaard is. Dit kan ook bij Google account, Windows en de Apple ID. Vooral geen wachtwoorden in browsers opslaan. Gemakkelijk misschien maar absoluut niet veilig.
Tegenwoordig zijn daarvoor gelukkig betrouwbare ‘wachtwoordmanagers’ beschikbaar zoals o.a. ‘Keepass’ en ‘LastPass’. KeePass werkt met opslag op de eigen computer er is dan maar 1 wachtwoord nodig om bij alle toegangsgegevens te komen en het is nog gratis ook. LastPass werkt met opslag in de cloud en kent een gratis en een betaalde versie. Belangstellenden kunnen zich voor KeePass workshop van 2,5 uur aanmelden bij ‘Digiplein Westerkwartier’ in Leek. De presentaties werden afgesloten met een dankbaar applaus van de zaal en wijn en bloemen voor Renée en Wim.

 Wim 800Renée 800  

Boerderij Hoekelum te Bennekom is uniek gelegen op Landgoed Hoekelum nabij Nationaal Park De Hoge Veluwe en biedt nét dat beetje extra.

Op dinsdag 15 oktober en 29 oktober 2019 organiseerde Rayon Oost een verrassend evenement in het mooie plaatsje Bennekom. We zijn op bezoek bij boerderij Hoekelum. Een authentieke kaasmakerij met een mooie geschiedenis.
Na de ontvangst met koffie en heerlijk gebak werden we uitgebreid geïnformeerd door de eigenaar Diederik van de Kamp over de geschiedenis van boerderij Hoekelum en het daar naar naast gelegen Kasteel. Daarna kregen we een uitleg over het wel en wee van het kaasmaken wat hij afsloot met de opmerking ‘genoeg gepraat’ nu aan de slag, we kregen allen voor de hygiëne een haarnet en schort aangereikt.
In groepen van 4 personen werden we aan het werk gezet om de melk te bewerken tot kaas, de melk was op temperatuur gebracht en voorzien van de juiste hoeveelheid stremsel. Dit proces nam een uur in beslag waarna we een korte pauze hadden met koffie en kaas. Daarna werd de wrongel in de kaasvorm geperst en voorzien van de kaassticker met onze naam er op en onder de pers gezet. Na dit arbeidsintensieve proces konden we gaan genieten van een uitgebreide lunch die werd opgeluisterd met een goochelaar/cartoonist met de nodige hilariteit en verbazing.

Na een zeer geslaagde dag ging men tegen 3 uur, ieder voorzien van zijn of haar eigen kaas met instructie hoe thuis te behandelen, naar huis.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProId9d3ea85c25

Op 24 september nam een groep van 72 leden deel aan een nostalgie-arrangement bij Beeld en Geluid in Hilversum. Dit arrangement is een echt feestelijk programma, bomvol topamusement uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Voorafgaand kreeg de groep een uitgebreide lunch aangeboden.

Vervolgens ging de groep naar een zaal waar door middel van beelden en de benodigde toelichting een soort diner de revue passeerde.
Dit diner bestond uit een voorgerecht van kinderprogramma’s: o.a. Pipo de Clown, Swiebertje, de Fabeltjes krant, Floris en Ome Willem.
Daarna werd het tussengerecht gepresenteerd van de drie grote cabaretiers; Wim Sonneveld, Wim Kan, en Toon Hermans. De lachspieren en de meezingers gingen los.
Aansluitend volgde het hoofdgerecht met de amusement programma’s; o.a. Zeg eens Aaa, Ja zuster Nee zuster, 't Schaep met de 5 pooten, Stiefbeen en zoon.
Het kon niet op dus het tweede tussengerecht kwam tevoorschijn; onze Nederlandse winnende songfestival deelnemers; Corry Brokken met Net als toen, Teddy Scholten Een beetje, Leny Kuhr een van de vier winnaars met De Troubadour, Teach-In Ding-a-dong. Helaas is van Duncan Laurence met Arcade nog niets in deze galerij.
Na ruim 2,5 uur het nagerecht met de zaterdagavondprogramma’s; met o.a. AVRO’s Wie-kent-kwis (Fred Oster), Een van de acht (Mies Bouwman), Willem Ruisshow, Ron’s Honeymoonquiz, Johnny en Rijk show, De Kleine Waarheid. Al met al een middag vol met vele oude bekenden en onvergetelijke hoogtepunten met een lach en een traan.

Aan het eind van het arrangement zag de groep nog het echte uniform van Hetty Blok, de grote schoenen van Pipo dit alles goed bewaard in de relikwieënkast. Daarna was de groep vrij om het museum in te gaan.
Een geslaagd evenement van Rayon Midden georganiseerd door Jan Everts.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProIdeda079af64

Rayon Midden organiseerde 6 november voor 65 deelnemers een 3 uur durende rondvaart op de Vecht. Op deze stralende herfstdag vertrok de boot veel later dan gepland vanuit Nigtevecht.
Oorspronkelijk was het vertrekpunt Loosdrecht, maar door onvoorziene omstandigheden werd de vaarroute gewijzigd. Alle deelnemers van deze rondvaart krijgen van de organisatie Zaanveer twee tickets voor de prijs van 1 om de oorspronkelijke rondvaart nog eens privé te boeken.

Eenmaal aan boord liepen sommige deelnemers gelijk door naar het bovendek om nog voor de lunch te genieten van de zon. De kapitein heette ons allen welkom op de Bommelervaart en opende al vrij snel , na een koffiemomentje, het oer- Hollandse stamppotbuffet.
Men genoot volop van het buffet. Volle borden met zuurkool, boerenkool en hutspot met daarop een gehaktbal , plus een halve rookworst en zelfs een schep draadjesvlees ging mee naar de tafel. Op sommige borden was nog een plekje voor wat augurkjes, piccalilly of mosterd. Een tweede gang naar het buffet werd door sommigen niet geschuwd. Maar gelukkig was er ook genoeg om alle magen aanzienlijk te vullen.

Ook de drankjes lieten zich primasmaken op het water en genoot men volop van het weer, de omgeving, van elkaar en de gezelligheid aan boord. Rond 15.15 uur zagen we de aanlegsteiger in Nigtevecht weer verschijnen, zodat de terugweg naar huis met een voldaan gevoel aanvaard kon worden.
Algemeen commentaar was; het was zeer de moeite waard! Aangezien deze rondvaart binnen 2 uur vol zat, zal Rayon Midden in het april 2020 weer een tocht organiseren met de Bommelervaart.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProIde7acf97c78

9 november 2019 Oma & Opa dag bij Space Expo in Noordwijk

Na stevige regenbuien getrotseerd te hebben, want het weer was bar slecht, kwamen tussen 10.15 en 11.00 uur de Oma’s & Opa’s met kleinkinderen bij Space Expo binnen. Helaas kregen we ook melding van een autopech en wegafsluiting wat omrijden inhield. Gelukkig sloten deze mensen later nog aan. In totaal bestond de groep uit 76 personen.

Voor ons als VO-INGgroep stonden twee buffettafels klaar in de Expozaal. Op de ene tafel stonden koffiekannen, thee, kopjes met nog een extra koekje voor de lekkere trek en grote punten appeltaart klaar. Kleinkinderen konden aan de andere tafel kiezen uit vier soorten grote muffins en een flesje fristi of flesje chocomelk.

Om 11.00 uur waren de twee gidsen gearriveerd voor de rondleiding van de eerste twee groepen. De rondleiding voor de derde groep zou om 12.00 uur beginnen.

In een donkere lange ruimte met displays werd van alles verteld over onze planeten. De ‘Melkweg’ kreeg extra aandacht. Als wij één ster zien dan bestaat die vaak uit miljoenen kleine sterretjes. Per groep waren wij ook getuige, zittend of staand in een cirkel om een raket heen, van een lancering. Er was een simulatie opstelling gemaakt met vier Ariane Raket motoren die men fictief met rook werden gestart om op te stijgen.
Bij een andere opstelling kon men op video de terugkeer naar de aarde van een Soyusz capsule zien en ook de capsule waarin André Kuypers terug gekomen is op de aarde.

De zeer deskundige gidsen vertelden verder dat:

  • een vlucht vanaf de start tot door de dampkring maar tien minuten duurt.
  • Dat zijn wel tien minuten waarin astronauten kotsmisselijk kunnen zijn. Geen pretje dus.
  • Dat een omwenteling om de aarde maar anderhalf uur duurt en de astronauten in één etmaal zestien keer een zonsopgang zien.

Uitgebreid werd er verteld over de Resurs spionagesatelliet die in 1988 twee weken lang vanuit de ruimte spionagefoto’s heeft gemaakt.
Op de ‘originele’ satelliet is goed het verbrande hitteschild te zien met duidelijke sporen van de terugkeer door de dampkring.

De satellieten worden met een Ariane raket in Frans Guiana de ruimte ingebracht. Er werd verteld over de eerste Russische Ruimtevaart met Gagarin. De Russische raketten worden van de Kosmodroom in Bajkonoer gelanceerd. In de Expo-ruimte staat een grote mockup van het International Space Station, waar je door heen kunt lopen om een indruk van de werkruimte van de astronauten te krijgen, in de neus kon je gaan zitten om naar de aarde te kijken. Slapen deden de astronauten staande in een slaapzak vast gemaakt aan de wand in soort smalle kast. En hoe neem je voor een half jaar water mee aan boord? Gewoon de urine opvangen waarna deze tig keer wordt gezuiverd door vele filters. Daarna is het schoon en veilig drinkwater. Dus je drinkt ook de schone plas van je collega’s. In de Expo zaal staat een model op ware grote van een Amerikaanse maanlander, een techniek van 50 jaar geleden en er werd stilgestaan bij de eerste stap op de maan.

Na de rondleiding kon men zelf alles nog eens op het gemak gaan bekijken. Kinderen konden in een stoeltje van een Soyusz simulator gaan zitten, drie naast elkaar, om een lancering te ervaren. Verder was er een vanuit de ruimte genomen foto van Nederland op de vloer geprojecteerd waar je overheen kon lopen om je woonplaats op te zoeken. En zo blijkt, niets is nog geheim. In twee groepen na elkaar konden we in de centrale hal in het voor ons gereserveerde restaurantgedeelte lekker van de ‘Mars’lunch genieten.

Het was een Opa -Oma-Kleinkinderendag waarin we heel veel geleerd en gezien hebben. Met dank aan een prima verzorgde dag door Space Expo en heel veel dank aan de geweldige gidsen die alles zo duidelijk konden uitleggen en vertellen.

Greet en André Hoffman.

VO-ING Noord-Holland Noord.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProId9a9ff7d471

­