Slider

Rayon Midden organiseerde 6 november voor 65 deelnemers een 3 uur durende rondvaart op de Vecht. Op deze stralende herfstdag vertrok de boot veel later dan gepland vanuit Nigtevecht.
Oorspronkelijk was het vertrekpunt Loosdrecht, maar door onvoorziene omstandigheden werd de vaarroute gewijzigd. Alle deelnemers van deze rondvaart krijgen van de organisatie Zaanveer twee tickets voor de prijs van 1 om de oorspronkelijke rondvaart nog eens privé te boeken.

Eenmaal aan boord liepen sommige deelnemers gelijk door naar het bovendek om nog voor de lunch te genieten van de zon. De kapitein heette ons allen welkom op de Bommelervaart en opende al vrij snel , na een koffiemomentje, het oer- Hollandse stamppotbuffet.
Men genoot volop van het buffet. Volle borden met zuurkool, boerenkool en hutspot met daarop een gehaktbal , plus een halve rookworst en zelfs een schep draadjesvlees ging mee naar de tafel. Op sommige borden was nog een plekje voor wat augurkjes, piccalilly of mosterd. Een tweede gang naar het buffet werd door sommigen niet geschuwd. Maar gelukkig was er ook genoeg om alle magen aanzienlijk te vullen.

Ook de drankjes lieten zich primasmaken op het water en genoot men volop van het weer, de omgeving, van elkaar en de gezelligheid aan boord. Rond 15.15 uur zagen we de aanlegsteiger in Nigtevecht weer verschijnen, zodat de terugweg naar huis met een voldaan gevoel aanvaard kon worden.
Algemeen commentaar was; het was zeer de moeite waard! Aangezien deze rondvaart binnen 2 uur vol zat, zal Rayon Midden in het april 2020 weer een tocht organiseren met de Bommelervaart.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProIde7acf97c78

Op 24 september nam een groep van 72 leden deel aan een nostalgie-arrangement bij Beeld en Geluid in Hilversum. Dit arrangement is een echt feestelijk programma, bomvol topamusement uit de Nederlandse televisiegeschiedenis. Voorafgaand kreeg de groep een uitgebreide lunch aangeboden.

Vervolgens ging de groep naar een zaal waar door middel van beelden en de benodigde toelichting een soort diner de revue passeerde.
Dit diner bestond uit een voorgerecht van kinderprogramma’s: o.a. Pipo de Clown, Swiebertje, de Fabeltjes krant, Floris en Ome Willem.
Daarna werd het tussengerecht gepresenteerd van de drie grote cabaretiers; Wim Sonneveld, Wim Kan, en Toon Hermans. De lachspieren en de meezingers gingen los.
Aansluitend volgde het hoofdgerecht met de amusement programma’s; o.a. Zeg eens Aaa, Ja zuster Nee zuster, 't Schaep met de 5 pooten, Stiefbeen en zoon.
Het kon niet op dus het tweede tussengerecht kwam tevoorschijn; onze Nederlandse winnende songfestival deelnemers; Corry Brokken met Net als toen, Teddy Scholten Een beetje, Leny Kuhr een van de vier winnaars met De Troubadour, Teach-In Ding-a-dong. Helaas is van Duncan Laurence met Arcade nog niets in deze galerij.
Na ruim 2,5 uur het nagerecht met de zaterdagavondprogramma’s; met o.a. AVRO’s Wie-kent-kwis (Fred Oster), Een van de acht (Mies Bouwman), Willem Ruisshow, Ron’s Honeymoonquiz, Johnny en Rijk show, De Kleine Waarheid. Al met al een middag vol met vele oude bekenden en onvergetelijke hoogtepunten met een lach en een traan.

Aan het eind van het arrangement zag de groep nog het echte uniform van Hetty Blok, de grote schoenen van Pipo dit alles goed bewaard in de relikwieënkast. Daarna was de groep vrij om het museum in te gaan.
Een geslaagd evenement van Rayon Midden georganiseerd door Jan Everts.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProIdeda079af64

Op 20 oktober vond de derde editie van het Festival Klassiek plaats in theater de Winsinghhof en op het Landgoed roden 400Mensinge. Hiervoor had programmeur Ben Douwes een VO-ING arrangement waarvoor 30 leden zich hadden aangemeld.

De middag werd geopend door een solo optreden van accordeonist Vincent van Amsterdam.
Zijn nieuwe CD met de Goldberg variaties van Johann Sebastian Bach werd overal met lovende kritieken beoordeeld . Vincent speelde een ingekorte versie van 45 minuten van dit werk dat normaal 75 minuten duurt. Alle variaties werden gespeeld zonder de herhalingen. Het optreden was adembenemend. De volle zaal was muisstil en zelfs het kuchen en hoesten bleef achterwege.
Dit monumentale werk - oorspronkelijk voor klavecimbel- stelt hoge eisen aan de uitvoerder.
Vincent speelde zeer geconcentreerd en maakte een mooi gebruik van de diverse registers.
Zijn optreden maakte een verpletterende indruk en er werd ook de rest van de middag vol ontzag over gesproken.

Daarna vertrok het publiek naar het landgoed Mensinge waar het publiek rouleerde.
In het Koetshuis trad het Haagse Duo Beyond Limits op bestaande uit trompettist Theo Hartman en de Griekse gitarist Yannis Giagourtas
Een bijzondere combinatie tussen een instrument dat van nature harder klinkt dan het zachte geluid van akoestische klassieke gitaar. Maar het lukte wonderwel om vanaf het tweede stuk een mooie balans te vinden. Het optreden begon met een compositie van Locatelli en eindigde met een fraai gespeelde tango.

Een ook al bijzondere combinatie speelde in het restaurantgedeelte van de Cuisinerie. Nanke Flach op piano en Annette Scholten zijn al meer dan 10 jaar een duo.
Annette is van huis uit celliste waarin zo ook les geeft. De cello had ze nu thuis gelaten en ze had haar 2e liefde meegenomen n.l. De Lame Sonore. Dit is een serieuze versie van de zingende zaag. Annette gaf een prachtige uitleg over dit volwaardige muziekinstrument met een prachtige klankkast en de bijdrage die zij samen een een houtbewerker levert aan de verdere ontwikkeling van dit instrument. Dat is zelfs in de USA niet onopgemerkt gebleven wat al een optreden in Carnegie Hall New York heeft opgeleverd. Het duo besloot het optreden met het Ave Maria van Schubert hetgeen door het publiek erg werd gewaardeerd.

In de mooie eetkamer van Museum Havezathe musiceerde het Duo Alla Classica met Paulina van de Pavert op cello en Agnieska Papierska op viool. Het duo heeft de aangename missie om de klassieke muziek onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Zij spelen op authentieke oude instrumenten met darmsnaren. Dit past natuurlijk ook heel goed bij het repertoire uit de barokperode rond 1650.
Composities van Telemann en Handel werden met verve gespeeld. Het beroemde menuet van Bocherini stond ook op het repertoire. Feest der herkenning dus !

Tot slot speelde in de Winsinghhof Fryslan Brass. Een 11 koppig ensemble van professionele muzikanten uit de wereld van de brassmuziek met veel opvallend goede solisten. Dit optreden werd een feestelijk slot van een mooie middag. Het repertoire was zeer breed. Bekende werken uit de barok werden afgewisseld met filmmuziek zoals Gladiator, bigbandmuziek waarin Count Basie elementen zoals in Fly me to the Moon, opzwepende volksmuziek in onregelmatige maatsoorten uit de Balkan en een toegift met een humoristische kijk op Beethoven. Dit alles werd gebracht met veel droge humor en de stemming in de zaal was daarom opperbest.

Al met weer een mooi evenement van de activiteitencommissie Noord Nederland waarvan ook veel leden uit de rest van Nederland zich hadden aangemeld.

¨muziekliefhebber¨

9 november 2019 Oma & Opa dag bij Space Expo in Noordwijk

Na stevige regenbuien getrotseerd te hebben, want het weer was bar slecht, kwamen tussen 10.15 en 11.00 uur de Oma’s & Opa’s met kleinkinderen bij Space Expo binnen. Helaas kregen we ook melding van een autopech en wegafsluiting wat omrijden inhield. Gelukkig sloten deze mensen later nog aan. In totaal bestond de groep uit 76 personen.

Voor ons als VO-INGgroep stonden twee buffettafels klaar in de Expozaal. Op de ene tafel stonden koffiekannen, thee, kopjes met nog een extra koekje voor de lekkere trek en grote punten appeltaart klaar. Kleinkinderen konden aan de andere tafel kiezen uit vier soorten grote muffins en een flesje fristi of flesje chocomelk.

Om 11.00 uur waren de twee gidsen gearriveerd voor de rondleiding van de eerste twee groepen. De rondleiding voor de derde groep zou om 12.00 uur beginnen.

In een donkere lange ruimte met displays werd van alles verteld over onze planeten. De ‘Melkweg’ kreeg extra aandacht. Als wij één ster zien dan bestaat die vaak uit miljoenen kleine sterretjes. Per groep waren wij ook getuige, zittend of staand in een cirkel om een raket heen, van een lancering. Er was een simulatie opstelling gemaakt met vier Ariane Raket motoren die men fictief met rook werden gestart om op te stijgen.
Bij een andere opstelling kon men op video de terugkeer naar de aarde van een Soyusz capsule zien en ook de capsule waarin André Kuypers terug gekomen is op de aarde.

De zeer deskundige gidsen vertelden verder dat:

  • een vlucht vanaf de start tot door de dampkring maar tien minuten duurt.
  • Dat zijn wel tien minuten waarin astronauten kotsmisselijk kunnen zijn. Geen pretje dus.
  • Dat een omwenteling om de aarde maar anderhalf uur duurt en de astronauten in één etmaal zestien keer een zonsopgang zien.

Uitgebreid werd er verteld over de Resurs spionagesatelliet die in 1988 twee weken lang vanuit de ruimte spionagefoto’s heeft gemaakt.
Op de ‘originele’ satelliet is goed het verbrande hitteschild te zien met duidelijke sporen van de terugkeer door de dampkring.

De satellieten worden met een Ariane raket in Frans Guiana de ruimte ingebracht. Er werd verteld over de eerste Russische Ruimtevaart met Gagarin. De Russische raketten worden van de Kosmodroom in Bajkonoer gelanceerd. In de Expo-ruimte staat een grote mockup van het International Space Station, waar je door heen kunt lopen om een indruk van de werkruimte van de astronauten te krijgen, in de neus kon je gaan zitten om naar de aarde te kijken. Slapen deden de astronauten staande in een slaapzak vast gemaakt aan de wand in soort smalle kast. En hoe neem je voor een half jaar water mee aan boord? Gewoon de urine opvangen waarna deze tig keer wordt gezuiverd door vele filters. Daarna is het schoon en veilig drinkwater. Dus je drinkt ook de schone plas van je collega’s. In de Expo zaal staat een model op ware grote van een Amerikaanse maanlander, een techniek van 50 jaar geleden en er werd stilgestaan bij de eerste stap op de maan.

Na de rondleiding kon men zelf alles nog eens op het gemak gaan bekijken. Kinderen konden in een stoeltje van een Soyusz simulator gaan zitten, drie naast elkaar, om een lancering te ervaren. Verder was er een vanuit de ruimte genomen foto van Nederland op de vloer geprojecteerd waar je overheen kon lopen om je woonplaats op te zoeken. En zo blijkt, niets is nog geheim. In twee groepen na elkaar konden we in de centrale hal in het voor ons gereserveerde restaurantgedeelte lekker van de ‘Mars’lunch genieten.

Het was een Opa -Oma-Kleinkinderendag waarin we heel veel geleerd en gezien hebben. Met dank aan een prima verzorgde dag door Space Expo en heel veel dank aan de geweldige gidsen die alles zo duidelijk konden uitleggen en vertellen.

Greet en André Hoffman.

VO-ING Noord-Holland Noord.

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProId9a9ff7d471

Na een korte inleiding van organisator Ben Douwes stak Aldert Hesseling in Marum voor een gehoor van 30 oud bankcollega’s van wal met de presentatie van zijn unieke zeilreis. Aldert had na een periode op de grote vaart gekozen voor een baan bij de bank. Hij liet in 2008 zijn eigen tweemaster zeiljacht bouwen dat hij de Necton doopte. In 2012 stopte hij met zijn bankcarrière om zijn droom van een zeilreis langs de einden der wereld waar te maken. Dit inclusief de risicovolle Noordwest passage langs het poolijs boven Alaska en Canada. Op 16 april koos de Necton het ruime sop voor de avontuurlijke wereldreis die twee en half jaar zou duren. Voor de oversteek naar Brazilië moest in Kaapverdië worden getankt. Dit gebeurt daar nogal omslachtig met jerrycans i.p.v. een pomp en een slang. In Brazilië werd Rio de Janeiro aangedaan waar men tot verbazing van Aldert massaal aan de autoloze zondag blijkt te doen.

Ook werd het grootste watervallencomplex van de wereld ‘Foz Iguacu’ bezocht dat zich uitstrekt over 2,7 kilometer rond de grens met Argentinië. Daarna werd overgestoken naar de indrukwekkende natuur van het Antarctisch Schiereiland. Tegenwoordig een populaire bestemming van cruiseschepen en jammer genoeg ook van Japanse vissers die veel Krill wegvangen voor visvoer. Via de stormachtige doorvaart langs Kaap Hoorn naar het Paaseiland en het Australische Cairns waar aan de Necton opgelopen averij gerepareerd werd. Daarna werden Ambon en de Banda eilanden aangedaan.

Inmiddels was echtgenote Anne aan boord gekomen. Zij zorgde door te toveren met kool uien, aardappelen, gedroogd vlees en vis in blik voor fatsoenlijke warme maaltijden. Dagelijkse hoogtepunten waar de rest van de bemanning reikhalzend naar uitkeek. Op weg Japan werden de Filipijnen aan de oostkant gepasseerd om kapers te omzeilen. In Hiroshima werd het monument voor de slachtoffers van de atoombom bezocht en kon Anne die origami als hobby heeft zich uitleven in het vouwen van papieren kraanvogels als gelukssymbool.

Voor laswerk aan boord vroeg Aldert via ‘Google Translate’ wat een uur lassen kostte. Tot grote hilariteit van de Japanners. Goocheme Google’s vertaling was geweest “Wat kost een uur plassen?”. De route naar Alaska was stormachtig en verschrikkelijk zwaar. Daarna volgde nog de lange en moeilijke doorvaart via de Noordwest passage naar Groenland. IJs, ijs en nog eens ijs met ijsberen op de koop toe. Er was het voortdurende risico om vast te lopen of lek te varen. Op een kritiek moment heeft Aldert zijn zoon voor de uitkijk in de mast gehesen. Die zag gelukkig een smalle doorgang.

Op 31 oktober 2015 werd de Necton opgewacht en geëscorteerd door leden van de jachtclub met hun boten. Het laatste stuk werd een ware triomftocht. Aldert schreef er het boeiende boek ‘Antarctica, Japan en de Noordwestpassage’ over. Aldert zit niet stil. De Necton heeft hij verkocht en inmiddels bouwt hij aan een nieuwe boot die groot genoeg wordt om er allerlei evenementen in te houden.
Anne en Aldert werden door de zaal beloond met een hartelijk applaus en namens de organisatie met een mooi flesje wijn.

Dik van Vliet, Foto’s: Aldert Hesseling

View the embedded image gallery online at:
https://vo-ing.nl/verslagen2#sigProId5f9f5a947e

­