Q&A Zorgverzekeringen 2022

1. Tot welke datum kan ik mijn huidige Zorgverzekering opzeggen?

Je kunt je huidige zorgverzekering tot en met 31 december 2021 opzeggen. Voor het sluiten van een nieuwe verzekering heb je de tijd tot en met 31 januari 2022. Die nieuwe verzekering gaat met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 in.

 1. 2. Tot welke datum kan je wijzigingen in je bestaande verzekering aanbrengen?

Dat kan tot 1 februari 2022. De wijziging gaat dan met terugwerkende kracht per 1 januari 2022 in.

 1. 3. Moet ik mijn huidige verzekering zelf opzeggen of is of is er een ‘overstapservice’?

Je nieuwe zorgverzekeraar zorgt ervoor dat je huidige verzekering wordt opgezegd. Dat hoef je dus niet zelf te doen.

 1. 4. Heb ik het collectiviteitsnummer van de collectieve contracten bij ONVZ, Nationale-Nederlanden of Zilveren Kruis nodig?

Nee. In onze Nieuwsbrief hebben wij een doorklikmogelijkheid gemaakt naar de juiste webpagina van de Zorgverzekeraar. Voor het geval je het collectiviteitsnummer toch nodig hebt:

 • Zilveren Kruis: 207082072;
 • Nationale-Nederlanden Zorgverzekering:
 • Voor NN gepensioneerden: 14116;
 • Voor NN oud-medewerkers:70014;
 • ONVZ: voor NN gepensioneerden: 9497 en voor NN oud-medewerkers 101772;
  voor ING gepensioneerden: 7072 en voor ING oud-medewerkers 101771.
 1. 5. Geldt er bij een tandartsverzekering een selectie?

Voor de tandartsverzekeringen met een ruimere dekking wordt vaak een selectie toegepast. Je moet dan een paar vragen beantwoorden en zonodig een tandartsverklaring overleggen. Dit is per zorgverzekeraar verschillend.

6. Kan ik als oud-medewerker van Nationale-Nederlanden of ING ook een zorgverzekering met korting sluiten?

Ja, dat kan. Bij onze eigen collectiviteit van Zilveren Kruis of bij ONVZ of Nationale- Nederlanden ( Let op: alleen voor oud-medewerkers van NN Group)

De kortingspercentages voor de aanvullende verzekeringen zijn bij ONVZ en Nationale-Nederlanden Zorgverzekering wel lager dan voor gepensioneerden.

7. Wat is het verschil tussen een restitutiepolis en een naturapolis?

Bij de restitutieverzekering heb je vrije zorgkeuze. Je bepaalt zelf naar welk ziekenhuis of welke zorgverlener je gaat.

Bij een naturaverzekering worden de zorgkosten volledig vergoed als je naar een gecontracteerd ziekenhuis of een gecontracteerde zorgverlener gaat. Bezoek je een niet gecontracteerde zorgverlener, dan moet je een deel van de kosten, reken op zo’n 25% zelf betalen.

8. En wat is een combinatiepolis?

Het woord zegt het al: het is deels een restitutiepolis en deels een naturapolis.
Vanaf 1 januari 2021 is de basisverzekering (BV) van ONVZ een combinatiepolis en vanaf 1 januari 2022 is de basisverzekering van Nationale Nederlanden ook een combinatiepolis.
Dit betekent dat beide verzekeraars het grootste deel van de zorgkosten op basis van ‘restitutie’ volledig vergoeden en een deel op basis van ‘natura’ (gedeeltelijk).

Het deel wat door Nationale Nederlanden vergoed wordt op basis van ‘natura’ is beperkt tot niet gecontracteerde geestelijke gezondheidszorg (GGZ), wijkverpleging (thuiszorg) en fysio- en oefentherapie. Bij deze zorgsoorten wordt 75% van de rekening vergoed, maar nooit meer dan het maximumtarief.
ONVZ vergoedt de kosten van niet gecontracteerde GGZ- en wijkverpleging (thuiszorg) tot een bepaald maximum.

9. Wat is een omzetplafond?

Zorgverzekeraars en zorgverleners sluiten contracten met elkaar. In die contracten wordt vaak een maximale vergoeding op jaarbasis afgesproken. Dat kan per soort behandeling, maar ook voor het totaal zijn. Ondanks zorgvuldige inkoop, kan het voorkomen dat in de loop van het jaar, het maximale bedrag (het omzetplafond) wordt overschreden. Vanaf dat moment kan je in principe niet meer voor nieuwe behandelingen in het ziekenhuis / bij je zorgverlener terecht. Voor bestaande behandelingen en voor spoedeisende zorg geldt het omzetplafond niet.

10. Bij welk soort verzekering komt een omzetplafond voor en hoe weet ik dat dit speelt?

Het omzetplafond komt in principe alleen bij de naturaverzekering voor. De zorgverzekeraar moet op zijn website vermelden met welke zorgverlener hij afspraken over een omzetplafond heeft gemaakt en hoe daarmee wordt omgegaan. Zilveren Kruis vermeldt deze informatie in de Zorgzoeker 2022. 

11. Kan ik bij het bereiken van het omzetplafond naar een andere zorgverlener?

Ja, de zorgverzekeraar heeft een zorgplicht en verstrekt je informatie over de zorgverlener waar je terecht kunt.

12. Wat is het verschil tussen een eigen bijdrage en het verplichte eigen risico?

Het verplichte eigen risico (2022: 385,00) geldt voor de meeste zorg in het basispakket. Voor sommige zorg wordt een eigen bijdrage gevraagd bijv. bij hoortoestellen. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de kosten. U betaalt eerst de eigen bijdrage. Het bedrag dat overblijft valt vervolgens onder het eigen risico. De maximale eigen bijdrage voor medicijnen is overigens 250,00 euro.

13. Hoe hoog wordt de inkomensafhankelijke werknemersbijdrage 2022 op basis van de Zorgverzekeringswet (ZVW)?

Zoals het er nu uitziet wordt deze eigen bijdrage 5,50% van het bruto-inkomen (2021: 5,75%). In 2022 wordt tot een maximum van 59.703 euro de bijdrage berekend (2021: 58.311).

14. Kan de vereniging mij helpen bij het maken van mijn keuze?

Helaas, dat kunnen wij niet. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke omstandigheden. Bij algemene vragen kunnen wij je misschien helpen, maar beter is om contact op te nemen met de deskundige medewerkers van de zorgverzekeraars. De contactinformatie staat op onze website.

15. Wat zijn de gevolgen van het vervallen van de collectiviteitskorting op de basisverzekering per 1 januari 2023?

Daar kan op dit moment nog geen antwoord op worden gegeven. De mogelijke gevolgen voor de premies zullen naar verwachting pas eind 2022 duidelijk worden.

16. Welke specifieke acceptatie-eisen zijn er bij de aangeboden aanvullende verzekeringen van ONVZ, Zilveren Kruis en Nationale-Nederlanden?

Bij ONVZ geldt dat er gezondheidsvragen worden gesteld als u kiest voor de aanvullende verzekering Topfit en Superfit (dit geldt zowel voor gepensioneerden als oud-medewerkers).
Bij de Tandartsverzekeringen gelden acceptatie-eisen voor Tandfit C (dit geldt voor zowel gepensioneerden als oud-medewerkers).

Bij Zilveren Kruis (ZK) worden er uitsluitend 2 acceptatievragen gesteld als u kiest voor de 3 of 4 sterren aanvullende Tandartsverzekeringen. 
Deze acceptatie-vragen gelden bij ZK niet indien u bent overgestapt naar ZK en u had bij uw vorige Zorgverzekeraar reeds een vergelijkbare tandartsverzekering. Dit ter beoordeling van ZK.

Bij Nationale-Nederlanden worden er uitsluitend acceptatievragen gesteld als u kiest voor de meest ruime tandartsverzekeringen Tandengaaf 1000 en TandenGaaf 1500.

17. Kan ik behalve de zorgverzekeringen van ONVZ, Zilveren Kruis en NN (voor leden van VO-NN) nu ook gebruik maken van een aanbod van CZ

Op zich wel. Echter dit aanbod is uitsluitend bestemd voor klanten van ING. Het betreft de zogenaamde CZ-direct basisverzekering (Naturapolis), aanvullende en tandverzekeringen.
VO-ING en VO-NN vervullen hierbij geen enkele rol.

­

Voor deze activiteiten zijn nog plaatsen beschikbaar!


Ziet u geen inschrijfbutton, stuur dan een e-mail aan het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.