Ook voor het verzekeringsjaar 2022 werken wij als VO-ING weer samen met ONVZ en Zilveren Kruis.

In deze Nieuwsbrief informeren wij u over de in de Troonrede en Miljoenennota aangekondigde aanpassingen op het gebied van de Zorgverzekeringen. Daarnaast vertellen we u wat u van ons in het traject tot 31 december 2021 kunt verwachten.

De korting op de premie bij collectieve contracten
Al eerder is door het Kabinet besloten de korting op de basisverzekering per 1 januari 2023 te laten vervallen. Voor het komend jaar 2022 blijft de maximale korting 5%.

Voor de aanvullende verzekeringen geldt het maximale kortingspercentage niet. Iedere Zorgverzekeraar bepaalt per contract de dekking, de premie en de kortingspercentages.

Wijzigingen 2022

• Het wettelijk verplichte eigen risico blijft ook in 2022 ongewijzigd te weten € 385.
• De eigen bijdrage voor geneesmiddelen blijft maximaal € 250.

In 2022 zijn er 2 uitbreidingen in het basispakket:

Vergoeding van verblijf nabij het ziekenhuis bij CAR-T-celtherapie:

Op 1 mei 2020 is CAR-T-celtherapie toegelaten tot het basispakket. Momenteel passen 4 expertziekenhuizen verspreid door het land deze behandeling toe. Vanwege de mogelijke ernstige complicaties die kunnen optreden na de behandeling moeten patiënten een maand waarin de complicaties kunnen optreden, in of nabij een expertziekenhuis verblijven.

Declareren van elektriciteitskosten bij ademhalingsondersteuning

Patiënten kunnen hun elektriciteitskosten bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie voortaan rechtstreeks declareren bij hun zorgverzekeraar. Zorgverzekeraars hebben hiervoor veelal een declaratieformulier op hun website geplaatst.

Behandelingen om te herstellen van corona

Bent u herstellende van een coronabesmetting en heeft u aanhoudende klachten of beperkingen? Dan komt u tot 1 augustus 2022 in aanmerking voor bepaalde behandelingen die uw herstel verbeteren. Bij deze zogenoemde paramedische herstelzorg gaat het om:

  • logopedie (alle behandelingen vergoed);
  • ergotherapie (maximaal 10 uur);
  • fysiotherapie of oefentherapie(maximaal 50 behandelingen);
  • voedingsadviezen van diëtist (maximaal 7 uur).

De zorgtoeslag stijgt in 2022

De maximale zorgtoeslag stijgt met

  • € 36 per jaar voor een 1-persoonshuishouden en
  • € 40 per jaar voor een meerpersoonshuishouden

Deze zorgtoeslag is bedoeld voor mensen met een lager inkomen. Zo wil de overheid de basisverzekering voor iedereen betaalbaar houden.

Tot slot

Uiterlijk 12 november a.s. ontvangt u van uw Zorgverzekeraar het aanbod voor 2022.

Kort daarna informeren wij u uitgebreid over het aanbod van ONVZ en Zilveren Kruis. Dat doen wij via onze gebruikelijke Nieuwsbrief. Vanuit deze Nieuwsbrief kunt u straks doorklikken naar onze website vo-ing.nl. Op die website staat dan onder het kopje Veelgestelde vragen antwoorden op tal van vragen over uw Zorgverzekering 2022.

In december a.s. wordt in ons magazine VO-ING Belang aandacht aan (het aanbod van) onze Zorgverzekeraars besteed. Ook zal, net als vorig jaar, in een digitale sessie aandacht besteed gaan worden aan het aanbod. Ook daarover hoort u binnenkort meer!!

Commissie SEB

 

­

Voor deze activiteiten zijn nog plaatsen beschikbaar!


Ziet u geen inschrijfbutton, stuur dan een e-mail aan het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.