Aan het begin van dit jaar hebben wij laten weten wat onze mening was over de uitwerking van het project. Stap voor stap en ondanks de corona-perikelen is het project toch voortvarend uitgevoerd en lijken de data die gepland waren in 2020 te worden gerealiseerd.
Wij worden als pensioencommissie regelmatig (en meestal via video) bijgepraat over de stand van zaken.

Nu het project zijn volgende en voor alle deelnemers laatste fase ingaat willen wij u hierover informeren.

1. Wat is er inmiddels klaar?
Veel van de werkzaamheden van het project dat beoogt om een stroomlijning aan te brengen in de vele pensioenreglementen die ING en NN rijk zijn in een vergevorderd stadium.

a.
Per 1 januari jl. is er nog maar 1 reglement dat geldt voor alle 70.000 deelnemers: het Pensioenreglement Pensioenfonds ING 2020. Op de website van het Pensioenfonds is het hele reglement te lezen.

b.
Vanaf eind december vorig jaar is er voornamelijk door medewerkers van AZL , die de administratie voor het Pensioenfonds uitvoert, gewerkt aan de conversie van de gegevens uit de bestaande reglementen naar het nieuwe reglement. Op dit moment (eind juli) is deze conversie succesvol verlopen, en worden de controles intern en door een externe accountant uitgevoerd.

c.
Vanaf eind juli worden de mutaties die zijn opgetreden door pensionering, overlijden, verhuizing etc. doorgevoerd in het nieuwe systeem. Dat zijn nog heel wat mutaties, als je bedenkt dat er vanaf 1 januari tot eind juli alleen al 1.000 deelnemers met pensioen zijn gegaan.

d.
De koppeling van het pensioensysteem met andere interne systemen (zoals het betaalsysteem) worden nu gemaakt.

2. Wanneer merk ik er iets van?
Zoals de zaken er nu voor staan ontvangt elke deelnemer eind augustus een brief waarin precies wordt aangegeven wat de “oude situatie” was en wat de nieuwe situatie is. Dat wordt als dat van toepassing is ook weergegeven in bedragen, zodat de betreffende deelnemer weet waar hij financieel aan toe is.
Wij hebben begrepen dat vooral voor deelnemers waar veel verandert door de overgang van het oude naar het nieuwe reglement de brief behoorlijk uitgebreid en ingewikkeld kan zijn. Daar wordt bij het Pensioenfonds qua beschikbare mankracht rekening mee gehouden, en schroom vooral niet t.z.t. contact te leggen met het fonds.
Voor deelnemers boven de 55 jaar wordt in de brief ook aangegeven gebruik kunnen maken van de nieuwe pensioenplanner: “Mijn Pensioenplan” , waarin ze scenario´s kunnen maken met de verschillende pensioenkeuzes die het nieuwe reglement biedt en hun pensioen kunnen aanvragen. Voor de deelnemers jonger dan 55 is de pensioenplanner vanaf begin volgend jaar beschikbaar.
Deelnemers die in het Pensioenreglement onder de Pensioenregeling 68 zijn ondergebracht ontvangen door de complexiteit van de veranderingen deze brief en de UPO pas eind september van dit jaar.
Daarnaast ontvangen de deelnemers voor het eind van het jaar het UPO (Uniform Pensioen Overzicht) per 1 januari 2020.

3. Is dit de laatste informatie die wij van de pensioencommissie krijgen?
Dit zal inderdaad de laatste informatie over dit project zijn, maar wij zullen net als vorig jaar kort voor het verschijnen van de brieven met actuele informatie via een nieuwsbrief naar u toekomen.

Wim Evers,
Voorzitter Pensioencommissie.

Vragen? Stel ze aan de Pensioendesk

Telefoon 088 11 63 011

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

­