Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Maandag 10 juni - vaartocht op de Nieuwkoopse Plassen met ecoloog Drs. Jan van der Winden.

Na de ontvangst met koffie/thee en uiteraard wat lekkers kregen wij een lezing van Drs. Jan van der Winden, Ecoloog over de vogeltrek naar Afrika. Een zeer boeiend verhaal met nog heel veel raadsels en wat men op dit moment nog steeds aan het onderzoeken is.   

s’Ochtends leek het niet te gaan lukken om met de boten de Nieuwkoopse Plassen op te gaan. Plensregen, windstoten en zelfs onweer werden voorspeld voor de middag. Het weer bleek nu wel erg onvoorspelbaar, want na de lunch was het rustig en zelfs droog. 1 van de boten was in de buurt, dus kon een deel van de groep toch het water op. Wel warm ingepakt en in regenkleding vertrokken we.

De thuisblijvers kregen door Hans een interessante documentaire over Nieuwkoop en omstreken te zien.
Ik mocht mee het mooie water op. De gids van Natuurmonumenten deelde veel interessants over niet alleen de purperreiger. Hij beantwoordde ook ettelijke vragen. Toch af en toe viel er wat regen, maar er was veel te zien. Zo gauw het weer droog werd, hoorde je een symfonie van vogelgezang. Ongelooflijk hoeveel daar leeft!
Bij de kolonie van blauwreigers zagen we ze in de bomen rond hun nesten.
Topstuk was toch de bossige strook waar de purperreigers aan beide kanten van de sloot overvlogen. Moeilijk om ze op een plaatje te krijgen. Ze zijn snel en majestueus in hun vlucht. Prachtig om te zien.
En…. Laatste stukje van de terugreis nog even een hele heftige bui.
Ondanks de late terugkeer, kregen we toch nog ons drankje en vertrokken blij naar huis.
Colette Zonsveld