Skip to main content
Maximaal aantal deelnemers: 35
Nog beschikbare plaatsen: 32

VO-ING Denk-sportief - dinsdag 26 Maart 2024 Introductie en Spelen Paco Ŝako (Schaken?)

Van 26 Maart 2024 14:30 tot 26 Maart 2024 18:15 uur.

Er zijn nog plaatsen beschikbaar

Let op: Heeft u de link in de nieuwsbrief gebruikt, dan hoeft u waarschijnlijk niet in te loggen.

VO-ING Denk-sportief - dinsdag 26 Maart 2024 Introductie en Spelen Paco Ŝako (Schaken?)

 Brinkmann haarlem 2017 Aangepast

Introductie en Spelen Paco Ŝako (Schaken?) door Peter de Bruijne, in Het Zandkasteel Amsterdam Zuidoost dinsdag 26 Maart 2024.

U zult ongetwijfeld bekend zijn met het edele schaakspel. Wellicht bent u een fervent schaakspeler. Op 26 maart 2024 biedt de VO-ING u de gelegenheid om kennis te maken met een variant op het schaakspel: Pako Ŝako ofwel vredesschaak in een middagbijeenkomst met Peter de Bruijne. Peter is namelijk naast zijn functie als voorzitter van onze pensioencommissie actief op het spellenvlak.

We zijn die middag te gast in het in zijn oude luister herstelde Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost. Het voormalige hoofdkantoor van respectievelijk de NMB en ING bank leek ons voor deze bijeenkomst een uitermate passende locatie. Samen met de voormalige Filmzaal vormen de voormalige vergaderzalen in dit deel van het gebouw een geheel van te reserveren ruimtes voor het organiseren van allerlei typen bijeenkomsten. De inrichting is zodanig geslaagd dat het voor degenen die gewerkt hebben in dit karakteristieke gebouw, allerlei levendige herinneringen zal oproepen.

Wat heeft de voorzitter van de pensioencommissie nu met spellen?
Zoals bijna elke actuaris, quant of bèta houdt hij wel van spelletjes. Tijdens zijn studie zelfs een paar hoofdstukken Game-Strategy gedaan. Hij houdt niet zo van zeer complexe spelregel-spellen, maar liefst spellen als vier op een rij of Domino waarvoor geldt: “a minute to learn but a lifetime to master”. Peter de Bruijne heeft voor ING een paar jaar op Curaçao gewerkt. Op de Cariben is domino groter dan schaken of dammen, zoals Backgammon in Griekenland en Turkije.

Paco Sako vindt hij echt geniaal, zoals hij het zelf zegt. Samen met zijn compagnon Felix Albers wilde hij een vredelievende versie van het schaakspel maken. Ze hebben toen eigenlijk alleen de regel veranderd dat je elkaar niet slaat (niet vermoordt). Dus de stukken delen de velden als ze er beide op willen staan; ze dansen dan met elkaar. Het doel is uiteindelijk om te dansen met de koning. Dan heb je gewonnen.

Met deze minimale regelwijziging is de totale dynamiek van het spel veranderd. Maar toch: iemand die weet hoe de schaakstukken bewegen kan het echt in 2-3 minuten leren. Vervolgens blijf je nieuwe zaken ontdekken in het spel. Er is inmiddels al een kleine incrowd die het spel wekelijks speelt en ze blijven enthousiast, ook na meer dan vijf jaar.

Voor het spel Paco Ŝako hebben Felix en Peter van PAX, de vredesorganisatie, een Vredesduif ontvangen omdat zij van een van de oudste oorlogsspelen een vredesspel hebben gemaakt. Daar zijn zij uiteraard bijzonder trots op.

Meer vertelt Peter er graag over bij de introductie Paco Ŝako op 26 Maart. Tevens zult u als deelnemer uitgebreid kennis kunnen maken met het spel.

De Bijeenkomst
De bijeenkomst vindt in de middag plaats. U kunt zich opgeven via de gebruikelijke link. Naast de kennismaking met het spel is bijeenkomst aantrekkelijk omdat deze u de mogelijkheid biedt om, weer eens terug te zijn in een vertrouwd gebouw met de mogelijkheid om oud-collega’s informeel te ontmoeten met een hapje en een drankje. De kosten voor deelname aan deze bijeenkomst zijn 20,- per persoon. Indien u daarbij ook het spel wenst te ontvangen, dan komt daar dan nog € 29,95 bij. (Totaal € 49,95)

Let op:
komt u met 2 personen en wilt u 1x het spel bestellen, selecteer dan 1 ticket met het spel en 1 ticket zonder het spel.

Peter de BruijneOver Peter de Bruijne

Peter de Bruijne was jarenlang actuaris voor Nationale Nederlanden en managede projecten en afdelingen in binnen- en buitenland voor NN en ING. Bij de splitsing maakte hij de overstap naar Legal & General, nu Scildon, en werd daar CFO. Momenteel is hij commissaris van een GGZ-instelling in Noord-Holland en voorzitter van de Commissie Pensioenen van VO-NN en VO-ING.

Sinds 2016 is hij eigenaar van Paco Sako (https://www.pacosako.com), dat op schaken lijkt, maar waar geen stukken worden geslagen. Een spel dat samenwerking, vrede en vriendschappelijke strijd wereldwijd bevordert in plaats van oorlogsvoering.

Peter is getrouwd en heeft een zoon.

Praktische informatie
Locatie
Het Zandkasteel, Bijlmerplein 888, 1102 MG Amsterdam

Tijdschema
U bent welkom vanaf 14.30 uur met een ontvangst met koffie, thee en frisdrank. Daarna gaan we om 15.00 uur van start met de presentatie en zullen we het spel gaan spelen. De eindtijd van de bijeenkomst is uiterlijk 17.15 uur. Vervolgens is er nog alle ruimte om na te praten met drankje en een hapje en sluiten we af uiterlijk om 18.15 uur.

Deelname
Om de bijeenkomst effectief te houden hebben we het aantal deelnemers beperkt gehouden met een maximum van 35 personen. Dus wees er snel bij!

We hopen u te zien op 26 maart 2024 in Amsterdam Zuidoost!

Vervoer
Het Zandkasteel in Amsterdam Zuidoost is uitstekend te bereiken met het openbaar vervoer. Als u met de auto komt kunt u parkeren in de openbare parkeerruimte onder het pand. De parkeerkosten zijn voor eigen rekening. Zie voor meer informatie over parkeren en reserveren:  https://parkbee.com/nl/garage-details/27202


Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De VO-ING aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor schade en/of letsel. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.
U kunt tot de sluitingsdatum voor inschrijven (ca. 10 dagen voor het event) kosteloos annuleren. Na die datum zijn er kosten door de vereniging gemaakt en is kosteloos annuleren niet meer mogelijk.