Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100.

VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100.

VO-ING dinsdag 17 september 2024 - bezoek aan Yerseke met een Mossel- en Oestertour op de Oosterschelde met de YE 100.

Regio West van VO-ING nodigt u op dinsdag 17 september 2024 uit voor een bezoek aan de plaats Yerseke in Zeeland. Wij hebben voor u een boeiend programma samengesteld waarbij zowel de huidige activiteiten in Yerseke worden belicht maar waarbij we ook naar de toekomst kijken.

Het dorp Yerseke is tegenwoordig vooral bekend om zijn mossel- en oestercultuur. Toeristen komen naar Yerseke om verschillende zeevruchten te eten in een van de vele restaurants en voor de rondleidingen over en langs de oesterputten, de jachthaven en het Oosterscheldemuseum. Vanaf ongeveer 1870 is in Yerseke begonnen met het kweken van oesters. De teelt werd ingevoerd door enkele kapitaalkrachtige industriëlen. Voor dit doel werden oesterputten gebouwd, waar oesters door middel van pannencultuur werden gekweekt. Hierdoor bloeide het dorp op.

Vanaf 1885 ging het echter weer slechter met de oesterteelt en veel inwoners van Yerseke vertrokken naar de Verenigde Staten. Niettemin overleefde ook in Yerseke de oesterteelt, maar de aanleg van de Oosterscheldekering, een strenge winter en de uitbraak van ziekten bij de oesters maakten dat vele oesterkwekers ermee stopten. Er werd gestimuleerd om over te stappen op de champignonteelt, toen een nieuwigheid. Slechts 6 bedrijven bleven over. Deze begonnen met de teelt van de Japanse oester. Deze is minder vatbaar voor ziekten en goedkoper te kweken.

Ook ging de mosselcultuur een steeds belangrijker plaats innemen voor het dorp. Deze dateert al uit de 15e eeuw. Het mosselzaad, opgevist in de Waddenzee, wordt uitgestrooid over bepaalde percelen in de Oosterschelde waar de mosselen verder groeien. In Yerseke staat nu de enige mosselveiling van Nederland, waar ook vissers uit naburige vissersdorpen hun mosselen komen veilen. Tegenwoordig wordt gebruik gemaakt van zeer moderne schepen met geavanceerde navigatieapparatuur. Naast de kweek van oesters en mosselen wordt ook op kreeften gevist.

Programma
Wij vertrekken deze dag vanuit Bergen op Zoom. Dit is speciaal gedaan vanwege mogelijke parkeerproblemen in Yerseke. Het parkeren in Yerseke is lastig vanwege de hoeveelheid vrachtwagens en bezoekers aan dit dorp. Het aantal parkeerplaatsen is beperkt en de kans is groot om ver van onze bestemming een plaats te moeten zoeken en dan te laat arriveren.

Wij verzamelen die dag bij Zalencentrum De Raayberg aan de Antwerpsestraatweg 267, 4624 JH, Bergen op Zoom. U kunt hier uw auto parkeren.

De ontvangst is om 09.30 uur met een kopje koffie of thee en kunt u even bijkomen van uw reis. In het Zalencentrum De Raayberg kunt u zich melden bij de organisatoren zodat wij weten dat jullie allemaal goed aangekomen zijn in Bergen op Zoom.

Om 10.00 uur vertrekt de bus naar Yerseke. De bus vertrekt stipt om 10.00 uur. De auto’s mogen hier op de parkeerplaats blijven staan en worden, na terugkomst omstreeks 17.00 uur weer opgehaald.

Te laat?
Mochten er leden zijn die door onvoorziene omstandigheden (files, pech, verkeerd gereden etc.) te laat in Bergen op Zoom aankomen dan graag het volgende doen:
Bellen met Hans de Vries op 06-55714220 en vertellen dat ze niet voor 10.00 uur in Bergen op Zoom kunnen zijn, TOMTOM instellen op Yerseke, Havendijk 36 en dan rijden. Ook leden uit Zeeland kunnen uiteraard rechtstreeks naar Yerseke rijden en aldaar parkeren. Dit wel graag aan de organisatoren melden.

Meer informatie en inschriiven? Klik op onderstaande link.

Klik hier om meer te lezen......

 


 




Vereniging Oud-medewerkers ING (VO-ING)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-ing.nl

Telefoon 035 – 631 2165


en