Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-ING Digitaal - donderdag 20 juni - Kunstreeks “Kandinsky en zijn tijdgenoten”

VO-ING Digitaal - donderdag 20 juni - Kunstreeks “Kandinsky en zijn tijdgenoten”

VO-ING Digitaal - donderdag 20 juni - Kunstreeks “Kandinsky en zijn tijdgenoten”

Twee online lezingen op donderdagen in de avonduren in juni 2024 en een afsluitende rondleiding in het H’Art museum (voorheen de Hermitage) in Amsterdam op woensdag 10 juli 2024.

In deze nieuwe driedelige kunstreeks van VO-ING Digitaal staat in samenwerking met Michiel Kersten (Artetcetera) het bijzondere werk van Wassily Kandindinsky centraal.

Introductie

Deze maanden worden we tot in de zomer omringt met exposities van het werk van Wassily Kandinsdy. In juni opent in H’Art Amsterdam een grote tentoonstelling van werken van Kandinsky uit het bezit van het Centre Pompidou. Er zullen zo’n 70 werken te zien zijn. In de Tate Londen is vanaf eind april onder de titel The expressionists. Kandinsky, Münter and The Bleu Rider” veel werk van Kandinsky te zien. Daarnaast K20, Kunstsammlungen Nordrhein-Westfalen is nu een grootse tentoonstelling over het werk van Hilma af Klint en Wassily Kandinsky te zien met als thema: dromen van de toekomst. Reden te over dus, om de komende tijd aandacht te geven aan Kandinsky en zijn tijdgenoten.

Kleuren hebben voor Kandinsky (1866-1944), die tot 1914 in München woonde en werkte een heel specifieke betekenis: kleuren moesten gevoelens en emoties opwekken, vergelijkbaar met muziek. De klank van kleuren, daar ging het Kandinsky om. In deze lezing van de kunsthistoricus Michiel Kersten ontrafelen wij de geheimen van zijn kunst. Kandinsky beschouwde zijn kunst als de voorbode van een nieuwe, spirituele tijd. Voor deze nieuwe era streed Kandinsky, zoals hij het zelf zag, als Sint Joris tegen de draak van het kwade. 

Omstreeks 1910 gaat Kandinsky op zoek naar een nieuwe beeldtaal. Dit is in zijn ogen een taal die losgezongen is van de weergave van de werkelijkheid, maar voortkomt uit het innerlijk van de kunstenaar. Kandinsky spreekt van de innerlijke noodzaak. Hoewel Kandinsky al jaren op zoek is naar versterking van de kleurkracht in zijn compositie, laat hij in deze tijd de weergave van de werkelijkheid vrijwel geheel los: tussen vorm en kleur bestaat geen eenheid meer. Kleuren en vorm zijn tekens geworden. Maar geheel abstract is zijn werk nog niet.

Lezingen en Rondleiding

In twee lezingen laat Michiel Kersten u de zoektocht van Kandinsky zien naar een zuivere schilderkunst, die geen enkele verwijzing meer bevat naar de wereld om ons heen, maar naar een “spirituele” schilderkunst die gedragen wordt door de kleurkracht. 

In de eerste lezing op 20 juni 2024 staat het vroege, lyrisch-abstracte werk van Kandinsky centraal tot 1914. Kleur als muziek voor de ogen. Daar ging het Kandinsky om.

In de tweede lezing op 27 juni 2024 komt het werk na 1918/1922 aan de orde wanneer Kandinsky docent wordt aan het Bauhaus in Weimar/Dessau. In deze tijd is het werk geometrisch van karakter. Vormen als een driehoek, vierkant of cirkel roepen in combinatie het kleuren en lijnen spanningen en gevoelens op bij de beschouwer. Deze emoties verkende Kandinsky in zijn werk.

Niet is mooier dan naar kunst kijken met het echte, originele werk voor je ogen. Vandaar dat wij op woensdag 10 juli naar H’Art in Amsterdam gaan om onder het genot van een inleidende lezing en een rondleiding samen te genieten van en te praten over het werk van Kandinsky.

Klik hier om meer te lezen......

 


 
Vereniging Oud-medewerkers ING (VO-ING)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-ing.nl

Telefoon 035 – 631 2165


en