Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-ING - vrijdag 24 mei 2024 - bezoek aan Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

VO-ING - vrijdag 24 mei 2024 - bezoek aan Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

VO-ING - vrijdag 24 mei 2024 - bezoek aan Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Het activiteitenteam van de Rayons NW/MW nodigt u hierbij van harte uit voor een bezoek aan Museum De Proefkolonie in Frederiksoord.

Het is 1818 en Nederland ‘staat in brand’. Napoleon heeft ons land als ‘Koninkrijk der Armen’ achtergelaten. De sociaal bewogen generaal Johannes van den Bosch komt als redder in nood met een ambitieus plan om de armoede in ons land te bestrijden door de stichting van landbouwkoloniën.

Dit is het begin van de invloedrijke geschiedenis van de Maatschappij van Weldadigheid. Als eerste wordt de Proefkolonie Frederiksoord opgericht. Op deze plek in Zuidwest-Drenthe staan 52 boerderijtjes klaar om de arme stedelingen te ontvangen. Hier kunnen ze op werk en onderdak rekenen. De kinderen gaan er verplicht naar school en er is een eigen ziekenfonds. Er komen kerken, winkels, scholen en zelfs rustoorden. Met deze sociale voorzieningen loopt de Maatschappij van Weldadigheid 80 jaar vooruit op de rest van Nederland en wordt daarmee beschouwd als de bakermat van onze verzorgingsstaat.

Ga 200 jaar terug in de tijd en beleef dit unieke verhaal van Johannes van den Bosch. In het nieuwe Museum De Proefkolonie in Frederiksoord treed je in de voetsporen van de eerste kolonisten en ervaar je hun onvergetelijke verhaal via een unieke multimediale tijdreis!

Stap binnen in de stadse achterbuurten van toen: ruik de armoede en voel de ellende. Bekijk de film die laat zien hoe de eerste kolonisten na een zware reis arriveren in hun nieuwe ‘paradijs’. Ontdek in de expositieruime wat er terechtkomt van de ambities van Van den Bosch. Hier wordt duidelijk hoe zijn tot op de cent doorgerekende plannen botsen met de weerbarstige praktijk. Krijg tenslotte antwoord op de vraag hoe het de landbouwkoloniën van de Maatschappij van Weldadigheid is vergaan en maak kennis met de unieke materiële erfenis van dit sociale experiment.

Praktische informatie:

Datum: vrijdag 24 mei 2024
Bezoekadres: Museum De Proefkolonie, Majoor van Swietenlaan 1A, 8382 CE Frederiksoord.

Programma:

10.30 uur: ontvangst met koffie/thee en kolonieturfje
11.20 uur: inleidende presentatie en aansluitend bezoek museum onder begeleiding van een gids die ook beschikbaar is voor het beantwoorden van vragen
12.45 uur: lunch:
14.00 uur: rondrit met een bus onder begeleiding van een gids
15.00 uur: terug bij het museum en einde programma...

Klik hier om meer te lezen......

 

Vereniging Oud-medewerkers ING (VO-ING)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-ing.nl

Telefoon 035 – 631 2165


en