Op www.bridgeservice.nl staan ruim 200 bridgers klaar om ieder die dat wil per e-mail gratis bridge te leren!!!
De cursus ‘Leuk, Leuker, Bridge!’ begint al meteen met een eenvoudig Leuk spel dat met elke volgende stap nog Leuker wordt. En als het na de 5e stap echt niet meer leuker kan, speel je al Bridge!
Met de tips in de volgende lessen maak je het je tegenstanders lastiger waardoor je plaats op de uitslagen alleen maar kan stijgen.
Wie nu aan de cursus begint kan gegarandeerd veel plezier beleven op de VO-ING Bridgedrive die we in het najaar gaan plannen.
De cursus Leuk, Leuker, Bridge! is ontwikkeld door VO-ING-lid Rob Stravers
Goed om je te realiseren dat bridge zeker geen sport is die alleen leuk is voor ouwe knarren. Toegegeven, de gemiddelde leeftijd van bridgers schommelt rond de zeventig jaar. Toch noem ik mijzelf als levend bewijs dat bridge ook alles heeft en geeft wat jongeren boeit én ouderen die jong van hart zijn. Kijk maar even goed naar de foto. Ik begon namelijk al op mijn 17e aan bridge… Tegen mijn zin, want bridge leek ook mij een spel voor ouwe mensen, in een bibliotheek-stille omgeving en veel te complex om dat ontspanning te kunnen noemen.
Gelukkig liet ik mij overhalen: ik zou het vier avonden proberen en absoluut ermee stoppen als het spel mij dan nog niet had gegrepen. En nu, ruim zestig jaar later, kan ik met de hand op mijn hart verklaren dat het spel en vooral de spelers mij nog steeds ongelooflijk veel plezier geven.
Speel je al bridge, en wil je je kinderen, kleinkinderen en/of buren aansteken?
Dan kun je je bij Rob aanmelden als coach! Daar hoef je geen bridgedocent voor te zijn. Rob mailt jou de volledige beginnerscursus toe met een handleiding. Die jij vervolgens les voor les behandelt met je ‘studenten’.
Waarom is bridge ook leuk voor jonge mensen?
Omdat jongeren op een bridgeclub niet alleen genieten van het spel zelf, maar vooral hun eigen nog onbekende talenten en liefhebberijen kunnen ontdekken. Onbekende kanten die ook van grote invloed kunnen zijn op hun (werk)leven búíten de bridgetafel. Want naast de op elke club gangbare functies als voorzitter, penningmeester en secretaris, waarin ze leiderschap, financieel inzicht, spreken in het openbaar en plezier in het schrijven kunnen ontdekken en ontwikkelen, heeft een bridgeclub ook behoefte aan: kennis van automatisering, redactie van het clubblad, website-beheer en, niet te vergeten, het schone ambt van wedstrijdleider. Er is geen spel of sport waarin het arbitreren zo uitdagend is als in bridge.
Door de grote verscheidenheid aan ‘werkzaamheden’ geeft een bridgeclub vooral jongeren alle ruimte hun eigen nog onbekende vaardigheden en liefhebberijen te ontdekken.
Bridge: de sterkste smoes én garantie, om met mensen om te gaan!
Het mooist van bridge is het intensief mens zijn met elkaar. Want om de meest kansrijke beslissingen te kunnen nemen moet je je vooral verplaatsen in wat je partner en je tegenstanders willen. Dan alleen kun je de wensen van je partner vervullen en die van je tegenstanders zoveel mogelijk dwarsbomen.
Met regelmatig bridge spelen breid je automatisch je sociale netwerk uit. Prettig en noodzakelijk voordeel: geen eenzame opsluiting achter geraniums en geen behoefte aan antidepressiva!
Maar bridge is toch heel moeilijk te leren?
Bridge is als leren autorijden. Hoe je zonder schokken wegrijdt is snel uitgelegd en begrepen. Veilig van A naar B rijden is een ander verhaal.
Dat geldt ook voor leren bridgen. Want ook de basisregels van bridge zijn in een paar lesjes te leren. Spelers die met een verantwoorde/veilige rijstijl graag in de kopgroep arriveren, kunnen zich verrijken met een aantal prachtige ‘accessoires’ en technieken.
Bridge is verslavend, zelfs als je denkt dat je niet van kaartspellen houdt!
Met bridge leer je je tafelgenoten kennen. Nog interessanter is dat je ook onbekende kanten van jezelf ontdekt. Veel mensen denken dat kaarten niets voor hen is, of zijn ervan overtuigd dat ze niet van spelletjes houden… Vergeet dat maar! Een meisje van een jaar of 25 vertrouwde mij voor aanvang van haar eerste beginnersles in hartje Amsterdam toe: ‘Zeg Rob, effe voor alle duidelijkheid, dat hele kaarten interesseert me geen drol. Mijn vriend zit op bridgen. Elke avond na een bridgewedstrijd moet ik verhalen aanhoren waar ik helemaal niets van begrijp. Daarom volg ik stiekem deze cursus, zodat ik hem opeens van repliek kan dienen.’
Maar na twee lessen bekende ze mij: ‘Rob, ik ben om, ik ben verslaafd, ik heb ‘t ‘m al verteld, ik wil met hem mee!’
Bridge goed voor de geest
Bridge wordt ook regelmatig aangeraden als therapie. Om de negatieve spiraal van een burn-out te keren, als onderdeel van een nieuwe vorm van leven na een zwaar verlies, maar ook als een stukje verdediging tegen hersenziekten als Alzheimer, omdat een goede conditie van ons denkvermogen een aanval van dat soort ziekten op z’n minst vertraagt.
Soms is het resultaat meer dan verrassend. Een vriendin van een vriendin, met burn-out deed op ons aanraden mee aan een beginnerscursus. Dat bleek een schot in de roos. Ze fleurde verbazend snel op. Nadat ze op de bridgeclub die de beginnerscursus had georganiseerd ook nog de liefde van haar leven vond, kon bridge voor haar helemaal niet meer stuk.
Twijfel je (nog) of bridge ook jou kan behagen?
Dan is dit je ideale kans: gratis bridge leren per e-mail in je eigen tempo, in je eigen ruimte en met je eigen coach!
Wil je snuffelen aan bridge, mail dan naar
rob.stravers128@gmail.com:
VO-ING Beginnerscursus.
Kun je al bridgen en wil je als coach je directe omgeving aansteken, mail dan naar rob.stravers128@gmail.com: VO-ING Coach
Grote kans dat jij, en/of je cursisten gaan meegenieten op de ING-bridgedrive in het najaar van dit jaar.
Rob Stravers