Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-ING: De financiële positie van ouderen

VO-ING: De financiële positie van ouderen

De financiële positie van ouderen.

In ons digitale Magazine van september j.l. bespraken we in een artikel een aantal aspecten van de financiële positie van ouderen. Belangrijkste conclusie: doorbreek de stilte. Oftewel: als je zelf in zo’n penibele positie zit of je kent iemand, zoek dan contact en bespreek het.


In deze Nieuwsbrief geven we een aantal tips en maatregelen die kunnen bijdragen aan het verbeteren van de financiële positie van ouderen. Hier zijn enkele suggesties:


ING Bank: via onze ex-werkgever kan ook een handreiking voor financiële                                  ondersteuning worden gevraagd bij Stichting Financiële (Nood)hulp voor (oud) ING medewerkers (fnpbank@plangroep.nl). Dat fonds is indertijd opgericht om (ex-)werknemers die in financiële nood zitten, te ondersteunen.


Schuldhulpverlening: er zijn allerlei instanties die hulp kunnen bieden aan ouderen die te maken hebben met schuldenproblemen. Dit kan onder meer financiële begeleiding, schuldconsolidatie of -onderhandeling omvatten. Informeer bij uw gemeente of bijvoorbeeld bij schuldhulpmaatje voor gratis hulp. 


Zorgverzekeringen: de kosten van de zorgverzekering vormen een flink deel van de totale lasten. Het kan verstandig zijn om bij uw zorgverzekeraar na te vragen welke hulp zij kunnen bieden om uw zorglasten in de hand te houden. De zorgverzekeraars met wie VO-ING samenwerkt, hebben een aantal instrumenten beschikbaar die mogelijk voor u interessant kunnen zijn. Onderstaand treft u de links aan.


ONVZ:

Eerste hulp bij geldzorgen | ONVZ

Betalingsachterstand | ONVZ


Zilveren Kruis:

Financieel fit - Zilveren Kruis

Alles over betalen - Zilveren Kruis


Belastingvoordelen:  voor ouderen zijn er allerlei mogelijke belastingvoordelen en kortingen.  Dit kan helpen om belastingverplichtingen te verminderen en dus meer besteedbaar inkomen over te houden.  Zie de website van de Belastingdienst.


Toeslagen: vanuit de overheid zijn er allerlei vormen van inkomensondersteuning in de vorm van toeslagen. Op potjescheck.geldfit.nl tref je een handig hulpmiddel.


Verlaging kosten energie: ook voor ouderen die hun energierekening willen verlagen, en daartoe hun huidige woning  willen isoleren, zijn subsidieregelingen beschikbaar. Informeer bij uw gemeente. En ook de overheid (bijv. subsidies op glasisolatie, warmtepompen etc.) heeft subsidiemogelijkheden.


Voorkomen van misbruik: Geef ouderen informatie over financieel misbruik en hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen oplichting, fraude en misbruik door derden. Op de website van het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport wordt e.e.a. nader beschreven 


Werken: als oudere/gepensioneerde kun je ervoor kiezen weer aan het werk  te gaan, bijvoorbeeld in deeltijd, freelancen, consulting of andere vormen van werk. In dat geval is het ook verstandig vooraf de fiscale gevolgen in beeld te brengen. Klik hier voor meer informatie. 


Het is belangrijk om op te merken dat de behoeften van ouderen kunnen variëren afhankelijk van hun individuele situatie en locatie. Het gebruik maken van een combinatie van deze hulpmiddelen en maatregelen kan helpen om de financiële positie van ouderen te verbeteren en hun levenskwaliteit te verhogen.

 

Commissie SEB    17-10-2023



Vereniging Oud-medewerkers ING (VO-ING)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-ing.nl

Telefoon 035 – 631 2165