In deze nieuwe kunstreeks van VO-ING Digitaal besteden wij in samenwerking met Artetcetera aandacht aan vrouwen in de kunst.
Introductie
In deze cursus kunstgeschiedenis bestaande uit vier lezingen kijken wij naar rol en positie van vrouwen als kunstenaar, als muze, als onderwerp, als verzamelaar, als mecenas en nog veel meer. Tot iets meer dan halve eeuw geleden moest een vrouw die de keuze maakte om kunstenaar te worden stevig in haar schoenen staan en de strijd aanbinden met vele vooroordelen en maatschappelijke conventies. De weg naar de kunst was allerminst eenvoudig. Sommige academische opleidingen in Europa waren niet toegankelijk voor vrouwen. Hoe kon een vrouw haar werk aan de man brengen, welke mogelijkheden tot tentoonstellingen waren er? Zorgde de eerste emancipatiegolf rond 1900, met name in Verenigde Staten, voor meer acceptatie van de vrouw als kunstenaar? Eerst de feministische beweging in de jaren ’60 zorgde voor echte ruimte en vrijheid, ten minste waar het Europese en Amerikaanse kunstenaars betrof. Aandacht voor de vrouw-kunstenaar met een andere culturele achtergrond en huidskleur volgde pas twee decennia later. En nog steeds is er een wereld te winnen…
Data/Tijden:
16 november – 1. De Pioniers | door Thera Folmer-von Oven
23 november – 2. Aanzien door kunst – vorstelijke vrouwen als mecenas en opdrachtgever in 16de en 17de eeuw | Door Emmelie de Mol van Otterloo
07 december – 3. Vrouwen worden kunstenaar. Kunstopleidingen in Frankrijk, Duitsland, Amerika en Nederland in de late 19de en vroege 20ste eeuw | Door Michiel Kersten
21 december – 4. Worstelen met het verleden, reflecteren op het heden – kunstenaars van kleur | Door Maya Mutlu
Altijd in de avond van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur, met halverwege een korte pauze.
Kosten:
Voor deze cursus rekenen wij een eigen bijdrage van € 40,- per deelnemer (inclusief BTW).
Er is plaats voor maximaal 30 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 15 deelnemers.
Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies.