Je bent niet ingelogd. De nieuwsbrief bevat mogelijk gebruikersinformatie, dus deze wordt mogelijk niet correct weergegeven.

VO-ING - Twee online lezingen over de Belgische kunst rond 1900 én een excursie naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

VO-ING - Twee online lezingen over de Belgische kunst rond 1900 én een excursie naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen

VO-ING - Twee online lezingen over de Belgische kunst rond 1900 én een excursie naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen.

In samenwerking met Michiel Kersten (Artetcetera) bieden wij u een bijzondere combinatie aan van een korte reeks online lezingen, waarbij u uitgebreid kennis zult maken met de Belgische kunst rond 1900 met bijzondere aandacht voor de kunstenaars Rik Wouters en James Ensor, én daaropvolgend een excursie naar het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten te Antwerpen.

Over de inhoud van de combinatie
Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA) is elf jaar gesloten geweest voor een groots renovatieproject. Het resultaat is fantastisch. Vooral de oogverblindend witte zalen waarin de moderne kunst te zien is, zijn fenomenaal. De zalen met de oude kunst zijn in Pompeï-rood of stemmig donkergroen geschilderd. De strikt chronologische indeling heeft plaatsgemaakt voor een meer thematische aanpak. In de ruimten met de moderne kunst springen twee kunstenaars boven alles uit: James Ensor en Rik Wouters. Alle reden om het werk van deze twee kunstenaars onder de loep te nemen en hun werk in het adembenemende KMSKA te bekijken.

Luchtig impressionisme: Rik Wouters (1882-1916)
Op hoogste verdieping van het KMSKA hangen in een oogstrelend witte zaal de impressionisten, de kubisten en expressionisten naast elkaar. Het is een verademing hier van de kunst te genieten. Het absolute hoogtepunt is de fenomenale collectie schilderijen van impressionist Rik Wouters (1882-1916). Hij schildert lichtvoetige schilderijen die sprankelen van zonlicht en tere kleuren. De doeken zijn opgezet met sterk verdunde olieverf. Wouters werkt met olieverf zoals een aquarellist met waterverf. Het ijle werk van Rik Wouters kan zich geen mooiere omgeving wensen dan de witte ruimte in het KMSKA.

Een colorist pur-sang: James Ensor (1860-1949)
Op de beneden verdieping is een overzicht te zien van het werk van James Ensor Er zijn van hem portretten, stillevens, en zeegezichten in deze opstelling opgenomen. In een aparte zaal hangen zijn wonderlijke, eigenzinnige voorstellingen met gemaskerde figuren, geraamtes en andere merkwaardige figuren. Maskers verhullen vaak de identiteit van degenen die het masker draagt. Ensor draait dit om, de maskers laten juist het ware karakter van de dragers zien. Dat maakt dit werk zo fascinerend.

Twee online lezingen

In de eerste bijeenkomst staat James Ensor en de kunst in Oostende centraal. In deze bijeenkomst ook aandacht voor de vernieuwende kunstenaarsverenigingen waardoor Brussel in de voorste linies lag van de ontwikkelingen in de kunst. De allernieuwste ontwikkelingen in de kunst uit Frankrijk waren in Brussel te zien. In de tweede bijeenkomst kijken wij naar het ‘impressionistische’ van Rik Wouters dat hij maakte in Bosvoorde nabij Brussel en later in Amsterdam tijdens de Eerste Wereldoorlog. De tijdgenoten van beide kunstenaars komen overigens ook uitgebreid ter sprake, waardoor u een goed overzicht krijgt gepresenteerd van de kunst in België rond 1900.

Excursie naar het KMSKA in Antwerpen

Op 24 juni aanstaande organiseert Artetcetera voor de VO-ING vervolgens een afsluitende excursie naar Antwerpen. Michiel Kersten zal een rondleiding verzorgen in de zalen met de moderne kunst. Natuurlijk maken de hoogtepunten uit de collectie oude kunst deel uit van het bezoek aan het KMSKA: Jan van Eyck, Rogier van der Weyden, Peter-Paul Rubens, Jacob Jordaens, Antoon van Dyck en vele anderen. Een gids van het KMSKA zal u rondleiden langs de oude kunst, terwijl Michiel Kersten de moderne kunst voor zijn rekening zal nemen.




Vereniging Oud-medewerkers ING (VO-ING)

Secretariaat:

Paul Pellastraat 234 | 7558 HM Hengelo

E-mail: info@vo-ing.nl

Telefoon 035 – 631 2165