Skip to main content

Donderdag 3 oktober 2024: Bezoek Kramer Zuurkool

Donderdag 3 oktober2024 begon met een stralende zon en een strak blauwe lucht. Dit kwam ons goed van pas omdat we de komende uren naar diverse hallen buitenom zouden moeten lopen. Voor deze excursie bij Kramer Zuurkool in Zuid Scharwoude kwamen de deelnemers van heinde en ver.  Sneek, Druten en Oegstgeest waren wel de  meest van ver komende. Om half elf reden de eerste auto’s  het parkeerterrein al op. Om elf uur was iedereen aanwezig in de kantine en kon de koffie ingeschonken worden.  Twee grote schalen met diverse lekkere koeken gingen rond waarvan niet veel meer overbleef. Daarna stelden onze rondleiders zich voor. Harry en Gerrie zouden ons in twee groepen het zuurkool-fabricageproces laten zien. Voor het zover was kregen we een duidelijke videopresentatie te zien wat al veel uitleg in de fabriek zou schelen. Daarna werd het een gezellige verkleed-partij. Want vanwege de hygiëne kreeg iedereen een blauw haarnetje en een witte plastic overjas aangereikt. Op naar buiten, de zon in en tijd voor een speciaal fotomoment. Hoe leuk is dat met elkaar.

De 40 deelnemers werden in twee groepen verdeeld en zo gingen we  om half twaalf op zuurkoolexcursie. Heel veel vragen werden er gesteld door zeer geïnteresseerde VO-INGers. Alles werd vakkundig uitgelegd en foto’s werden veelvuldig gemaakt. Van plantje tot kool op het land, daarna de oogst en transport naar de fabriek. Daar begint het echte werk kan je wel zeggen. In rap tempo, binnen 5 minuten is een grote witte kool gesneden tot sliertjes die zuurkool gaan worden. De gesneden kool wordt op de transportband gezouten waarna het in grote kiepbakken komt. Daarna gaat het naar grote betonnen putten waar het drie weken in blijft liggen. In deze periode fermenteert de kool en wordt veel vocht afgevoerd. Hier begint het inmaakproces.  De melkzuurbacteriën zetten de suikers in de kool om in melkzuur waardoor (de naam zegt het al) de zuurkool zuur wordt.

Na deze periode wordt de zuurkool met een grijpmachine uit de putten gehaald, in grote zwarte kuipen gedaan en afgesloten met een deksel. Dit alles wordt opgeslagen. in een grote hal waar het blijft staan tot de zuurkool  verder verwerkt en verpakt wordt. Naast het zuurkoolproces  wordt ook de bio zuurkool, kruiden zuurkool en diverse smaken en rode kool met appeltjes geproduceerd. Ook Kimchi en atjar , gesneden Chinese kool met wortelsliertjes en kruiden wordt in diverse smaken door de firma Kramer gemaakt. Bijna alle grote supermarktketens verkopen zuurkool van Kramer. Ook al staat dat niet op de verpakking. Iedere supermarkt laat zijn eigen private label en adres op de verpakking zetten. Slechts 10 procent van de producten gaat over de grens. Blikken  zuurkool gaan naar België. Maar ook op Aruba, Curacao en in Japan kunt u zakjes Kramer Zuurkool  kopen.

Na de rondleiding kwamen beide groepen weer bij elkaar in de kantine. De conclusie van beide groepen was toch wel dat je er geen idee van hebt, hoeveel werk en vooral zwaar handwerk er aan te pas komt voor de  ronde witte kool zuurkool is. Grote bewondering was er alom voor dit bedrijf waar veel handwerk is tot de inpaklijn toe. Harry en Gerrie werden bedankt  voor al hun uitleg en de firma Kramer Zuurkool voor hun gastvrijheid en de zuurkoolattentie.

Daarna zochten we de auto’s op en reden naar Restaurant De Burg, 2,5 km verderop naar de Voorburggracht. Hier werd door de heer Horseling uitleg gegeven over de koepelzaal waar we zaten.

We genoten van groentesoep, stamppot zuurkool, schaaltjes uitgebakken spekjes, rookworst en varkensgebraad. Als toetje een bolletje ijs, een stoofpeertje, slagroom en een stukje appeltaart. Het was geweldig. Ook hier was de Westfriese gastvrijheid weer zoals we het hier kennen. Complimenten waren er dan door iedereen volop die we dan ook graag hebben doorgegeven aan het team.

Een zeer geslaagde, helaas éénmalige excursie.                

Heel veel recepten met zuurkool staan op www.zuurkoolrecepten.nl  (eind oktober 2024 on-line)

De videopresentatie over het maken van zuurkool is hier te vinden.

Met een groet van André en Greet.

Foto's Greet Hoffman-Weijtze

Foto's Frans Proper