Skip to main content

Header3
Header1
Header2
Header4
Header5
Header7
Header6
Shadow

Woensdag 5 juni 2024 – vaartocht Enkhuizen – Urk  v.v.

Woensdag 5 juni stond de vaartocht van Enkhuizen naar Hindeloopen op het programma.

De boot De Zuiderzee kwam om 9.30 uur al de haven van Enkhuizen binnenvaren. Ook de 91 deelnemers waren heel erg op tijd. Er kon dan ook direct begonnen worden met het afvinken op de deelnemerslijst. Intussen hadden we nog wel een ander probleem op te lossen.

En wel “de westenwindkracht 7 “op het IJsselmeer naar en vanaf Hindeloopen. “Zeezieke mensen” vond niemand een optie. Daarom werd door de kapitein voorgesteld om naar Urk te varen. Dan hadden we heen voor de wind en terug tegen de wind in. Minder schommeling van de boot, geen zeeziekte onderweg en langer tijd om Urk te verkennen.

Voor diverse mensen kwam dit als een cadeautje, want Urk stond nog op hun verlanglijstje. Even voor half elf gingen de trossen los en dus op naar Urk. De vierde keer dat wij als VO- INGgroep te gast waren op ms. De Zuiderzee.

Koffie, thee en appeltaart met slagroom werden geserveerd nadat we de haven uit waren. Het leek direct wel weer één grote familie aan boord. Stil kon je het beslist niet noemen.

Genieten van het weerzien van vele bekenden die al heel vaak mee waren geweest. Op het IJsselmeer was bijna geen schip te bekennen door de voorspelde harde wind. Bij aankomst in de haven van Urk kon de boot aan de Westhavenkade aanmeren. De boeg ging recht op de kade af en daarna was het langzaam bijsturen. Dat was pure stuurmanskunst! Voor we van boord gingen werd eerst de lunchplate met vis, patat, twee soorten sausjes en salade geserveerd. Daarbij nog een glas drinken naar keuze. Voor de niet visliefhebbers was er een kipspies. Alles weer super goed en lekker verzorgd. Wat hebben de dames van de crew een topsport geleverd met jonglerend vier borden in hun handen, trap op, trap af. We doen ze dat beslist niet meer na. Tegen half twee konden we van boord met in de hand een magazine over Urk met plattegrond. Zo kon je lopen langs de botterhaven, via de boulevard naar de vuurtoren, langs de Ommelebommelestien waar de kindertjes vandaan komen volgens de legende van Urk. Verder lopend, het kerkje aan zee waar ook het vissersmonument staat. Dan langs de Bethelkerk, het Urkermuseum en de vele gezelligheid van kleine straatjes.

Na de wandeling hadden de zon aanbidders zich verzameld op de bankjes aan de kade vlak bij de boot. Kwart voor vier was iedereen weer aan boord en konden de trossen los voor de terugvaart naar Enkhuizen. Velen die toch even boven op het dek een plaatsje zochten om te genieten van het uitzicht.

Drankjes werden tussen door gehaald bij de bar maar ook rondgebracht door de crew.

Tussendoor werden we bijgeschoold over de geschiedenis van Urk, de visserij, het IJsselmeer en alle gevaren, de keien op de bodem van het IJsselmeer vanuit de ijstijd voor Urk, het kerkleven en het verhaal over de Ommelebommelestien. Dit alles sprankelend verteld door de kapitein, meneer Brouwer.

Aan boord waren ook Liesbeth Willekens- Mulder van de regio Midden en de Harry Steenkamp van Regio Midden West. Beiden waren pas gekozen in de ledenraad. Zij stelden zich voor en hadden ook een boodschap. Aangezien de groep ING gepensioneerden kleiner wordt, was de oproep: U bent allemaal ambassadeur, werf leden zodat we mooie dingen kunnen blijven doen.

Broodjes kroket werden geserveerd met daarna nog een heerlijke beker ijs.

Wat hebben we geboft met het weer. Veel zon, wel winderig maar vooral blijde gezichten.

Overlegd werd waar de volgende vaartocht heen zou gaan. Besloten is dat wij als activiteit toch Hindeloopen weer op de lijst van volgend jaar gaan zetten, al zijn Makkum en Workum ook een optie. We zijn dus nog niet uitgevaren.

Terug in de haven van Enkhuizen nam iedereen om kwart voor zes weer afscheid van elkaar.

Allen op weg naar huis met een mooie herinnering aan een dag varen naar Urk.

We houden u op de hoogte.

Met een groet van André en Greet

Foto's: Greet Hoffman en Huub van Unen