Maximaal aantal deelnemers: 25
Nog beschikbare plaatsen: 5

VO-ING Digitaal - vanaf donderdag 13 oktober 2022: Surrealisme in de beeldende kunst

Datum: 13 oktober 2022 tot 21:30 uur.
Bij Digitaal

VO-ING Digitaal - vanaf donderdag 13 oktober 2022: Surrealisme in de beeldende kunst

In samenwerking met Michiel Kersten en de overige leden van het kunsthistorisch collectief Artetcetera bieden wij u een digitale cursusreeks aan waarbij u uitgebreid kennis zult maken met het surrealisme in de beeldende kunst.
In 4 digitale avondbijeenkomsten nemen Michiel en zijn collega’s Emmelie, Thera en Maya u namelijk mee in de vele aspecten van deze belangrijke moderne kunststroming.

 

 kunst 2022 450

 

Over de inhoud van de cursus

Surrealisten verbeelden droombeelden met wonderlijke combinaties van motieven in composities die een vervreemdend en ontregelend karakter hebben. De schilderijen van staan bol van tegenstrijdigheden.
Het is een tekentaal die niet logisch te duiden is. Deze illusies tonen een wereld achter, boven of naast de ons bekende zichtbare realiteit. Psychologen als Sigmund Freud en Ernst Jung en de nadruk die zij legden op dromen en het onderbewustzijn, hadden grote invloed op surrealisten. "Automatische spontaniteit in zijn meest pure vorm", zo definieerde André Breton in 1924 het surrealisme. "Het is een manier van denken geleid door fantasie, zonder gecontroleerde ratio en los van morele waarden".

Salvador Dali, Paul Delvaux, René Magritte, Yves Tanquy gebruikten een realistische beeldtaal om een onwerkelijke realiteit van poëtische droombeelden, maar ook nachtmerrieachtige visioenen te scheppen.
Daarnaast zijn ook kunstenaars die kozen en voor een geabstraheerde tekentaal, zoals Joan Miró. De betekenis van de schilderijen van de surrealisten lijkt moeilijk te duiden.
Maar als wij ons onderdompelen in de kleuren en vormen van het werk en ons open stellen voor de gevoelens die het werk oproept, dan dringen zich associaties op die heel dicht bij de intentie van de kunstenaar liggen.

Programma

Donderdag 13 oktober
Inleiding over het surrealisme
Over de invloed van DADA en de Italiaanse "Pittura Metafysica" op het ontstaan van het surrealisme, maar ook over de invloed van het surrealisme op latere stromingen zoals het Amerikaanse abstract expressionisme in de jaren veertig en vijftig (Rothko, Pollock, De Kooning)
Verzorgd door Michiel Kersten

Donderdag 27 oktober
Hans/Jean Arp, André Masson, Joan Miró, Man Ray, Lee Miller en Dora Maar
Verzorgd door Emmelie de Mol van Otterloo

Donderdag 10 november
Max Ernst, Salvador Dali, Paul Delvaux, René Magritte
Verzorgd door Maya Mutlu

Donderdag 1 december
De vrouwelijk blik: Leonora Carrington, Léonor Fini, Dorothea Tanning
Verzorgd door Thera Folmer-von Oven

De digitale bijeenkomsten vinden telkens plaats in de avonduren van 20.00 uur tot uiterlijk 21.30 uur met halverwege een korte pauze.

Kosten
Voor deze cursus rekenen wij een eigen bijdrage van € 45,-. Er is plaats voor maximaal 25 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 15 deelnemers. Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies. 

­