Maximaal aantal deelnemers: 50
Nog beschikbare plaatsen: 9

Vrijdag 23 september 2022 - Bezoek aan Noordwijk (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Museum Engelandvaarders)

Datum: 23 september 2022 tot 16:30 uur.

Vrijdag 23 september 2022 - Bezoek aan Noordwijk (Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en Museum Engelandvaarders)

 

 noord4 300engeland 300noord3 300

 

Rayon West van VO-ING nodigt u graag uit voor een bezoek aan Noordwijk op vrijdag 23 september..
Wij bezoeken die dag de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij in het boothuis van KNRM-reddingstation Noordwijk aan Zee (in de volksmond Redschuur genaamd) en het Museum Engelandvaarders.
Wij zijn ontzettend trots om de leden van VO-ING kennis te laten maken met de vrijwilligers van de KNRM. U krijgt in de Redschuur van de KNRM in Noordwijk alle informatie over het beschikbare materiaal. Het is toegestaan om aan boord van de huidige reddingsboot Paul Johannes te gaan. Middels een trap kunt u de reddingsboot betreden. Ook wordt aandacht geschonken aan de opleidingen van de vrijwilligers van de KNRM.
Een uitstekende mogelijkheid om uw waardering te tonen in de wereld van de vrijwilligers van de KNRM.

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij helpt en redt mensen in nood op het water. De redders en reddingboten komen in actie na een alarmering. De KNRM heeft 45 reddingsstations langs de kust. De 75 reddingsboten worden bemand door 1.400 vrijwilligers. De KNRM komt meer dan 2.000 keer per jaar in actie voor noodmeldingen waarbij ruim 3.000 mensen worden geholpen of gered.

Museum Engelandvaarders

In juli 1940 ontsnapten drie Nederlanders vanuit bezet Nederland en staken met een twaalfvoets jol de Noordzee over naar Engeland. Zij werden uiteraard Engelandvaarders genoemd. Na hen zagen nog meer Nederlanders kans Engeland te bereiken, niet alleen rechtsreeks varend of door de lucht, maar ook over land, via neutrale landen als Zwitserland, Portugal, Spanje en Zweden.
‘Engelandvaarder’ werd de erenaam voor alle mannen en vrouwen die tijdens de Tweede Wereldoorlog (1940-1945), na de capitulatie van de Nederlandse strijdkrachten en vóór de geallieerde invasie in Normandië op 6 juni 1944 (D-day) uit bezet gebied wisten te ontsnappen met de bedoeling zich in Engeland of ander geallieerd gebied bij de geallieerde strijdkrachten aan te sluiten om actief aan de strijd tegen de vijand (Duitsland, Italië, Japan) deel te nemen.
Ruim 1.700 Nederlandse mannen en vrouwen zijn, na vele moeilijkheden te hebben overwonnen, in Engeland of ander geallieerd gebied aangekomen.
Een groot aantal mannen en vrouwen is echter op weg naar Engeland omgekomen of werd gearresteerd.
Enkelen werden gefusilleerd, de meeste werden naar een concentratiekamp afgevoerd. Velen vonden in een kamp de dood, slechts enkelen keerden na de bevrijding uit gevangenschap terug naar Nederland. Al deze mannen en vrouwen worden als Engelandvaarder aangeduid.
Het is goed om hierbij stil te staan.

Aan deze activiteiten in Noordwijk kunnen maximaal 48 personen deelnemen. De locaties zijn niet toegankelijk voor rolstoelen en rollators.

Het programma voor die dag ziet er als volgt uit:

9.15 uur ontvangst met koffie en thee en een lokale lekkernij in Hotel Restaurant De Heeren van Noortwyck.
10.15 uur Vertrek 25 personen naar de KNRM en 25 personen naar het Museum Engelandvaarders.

 KNRM
10.30 aankomst KNRM
12.00 einde bezoek KNRM
12.30 Lunch Heeren van Noortwyck
13.30 vertrek naar Museum Engelandvaarders 
15.00 vertrek Heeren van Noortwyck
15.30 Borrel Heeren van Noortwyck
16.30 Einde
MUSEUM ENGELANDVAARDERS
10.30 aankomst Museum Engelandvaarders
12.00 vertrek naar Heeren van Noortwyck
12.30 Lunch Heeren van Noortwyck
13.30 vertrek naar de KNRM
15.00 vertrek naar Heeren van Noortwyck
15.30 Borrel Heeren van Noortwyck
16.30 Einde 

 

Vanwege de beperkte ruimte in de locatie KNRM en het Museum Engelandvaarders moeten we de groep splitsen in 2 groepen van 25 personen.

Verzamelen
Wij verzamelen gezamenlijk om 09.15 uur in Hotel Restaurant De Heeren van Noortwyck.
Wij adviseren u om te parkeren op het Wantveld, een grote parkeerlocatie op ongeveer 250 meter van Hotel Restaurant De Heeren van Noortwyck.
Probeer uw auto zo ver mogelijk aan de zuidkant van de parkeerplaats te parkeren (dat is aan de kant van de vuurtoren).

Adressen en websites
Parkeerlocatie Wantveld 2
2202 NS Noordwijk.

Hotel Restaurant De Heeren van Noortwyck
Quarles van Uffordstraat 103
2202 NE Noordwijk aan Zee.
Telefoon 071-3612723.
www.heerenvannoortwyck.nl

KNRM reddingstation Noordwijk
Bosweg 2a
2202 NV Noordwijk
www.knrm.nl/noordwijk

Museum Engelandvaarders
Bosweg 15
2202 NX Noordwijk
www.museumengelandvaarders.nl

Op het Wantveld is het betaald parkeren van 09.00 – 21.00 uur met een maximum van € 10,00 per dag. Deze kosten zijn voor uw rekening.
Er kan gepind, cash en parkeerapp worden betaald. ER WORDT STRENG GEHANDHAAFD.

Na de ontvangst, koffie/thee en lekkernij bezoeken we de KNRM en het Museum Engelandvaarders. Na de lunch brengen de andere groepen een bezoek aan de KNRM en Museum Engelandvaarders.

Om 15.30 uur praten we onder het genot van een drankje na in de Heeren van Noortwyck. Om 16.30 uur nemen we afscheid van elkaar.
Mocht er tijdens ons bezoek aan de KNRM een inzet zijn dan mogen we blijven zitten in de kantine en kunnen we vandaar uit alles volgen.
Voor dat moment treedt dan plan B in werking en kan een medewerkster van de Gemeente Noordwijk u alles vertellen over het ontstaan van deze plaats.
Maar dit laten wij van de situatie afhangen.

Tijdens de lunch zal aan de KNRM een passend cadeau worden aangeboden.

De organisatoren van deze excursie zijn:
Hans de Vries, Mobiel bereikbaar op 06-55714220
Riet Beckers, Mobiel bereikbaar op 06-51509570.
Indien u dieetwensen heeft kunt u dit telefonisch aan ons doorgeven.

Uw bijdrage voor deze dag met Museumkaart is € 30,00.
Zonder Museumkaart is uw bijdrage € 33,00.

VERGEET NIET UW MUSEUMKAART MEE TE NEMEN.

 


­

Voor deze activiteiten zijn nog plaatsen beschikbaar!


Ziet u geen inschrijfbutton, stuur dan een e-mail aan het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.