Maximaal aantal deelnemers: 46
Nog beschikbare plaatsen: -1

Woensdag 31 augustus 2022 - excursie naar het eiland Tiengemeten.

Datum: 31 augustus 2022 tot 16:45 uur.

U kunt helaas niet meer inschrijven.

Rayon West organiseert in samenwerking met Natuurmonumenten op woensdag 31 augustus 2022 een excursie naar het eiland Tiengemeten.

 

 106 350tien2 250tien4 250tien5 250

 

Tiengemeten is ontstaan als zandplaat in het Haringvliet en is in de loop van de eeuwen uitgegroeid tot een eiland. In 1668 werd door de Staten van Holland en West-Friesland het eiland in erfpacht gegeven aan twee heren uit Den Haag en werd het eerste gedeelte ingepolderd. Hierna wisselde het eiland nog een aantal keren van eigenaar. Lange tijd was het eiland in bezit van de familie van Brienen.
Het Haringvliet was van oudsher de toegangspoort vanaf de Noordzee naar de havenplaatsen Dordrecht, Rotterdam en Delft. Van 1805 tot 1939 lagen schepen, die naar De Oost waren geweest, soms tot enkele maanden in quarantaine voor anker bij het eiland Tiengemeten. Hiervoor was een deel van het eiland afgesloten van de rest.
Het eiland was oorspronkelijk geheel in gebruik voor akkerbouw en telde maximaal zo'n 180 bewoners, maar dit nam vanaf de jaren vijftig snel af. Het bezit ging over van baggeraar en bouwbedrijf Volker Stevin (1967-1987) naar pensioenverzekeraar AMEV die het eiland in 1987 voor 54 miljoen gulden overnam.

Van 1956 tot 1990 lagen er diverse voorstellen om het eiland in gebruik te nemen als recreatiepark, dumpplaats van verontreinigt slib, vliegveld of kerncentrale. De opbrengsten van de landbouw namen jaar na jaar af waardoor voortzetting van deze activiteit niet langer rendabel was.
In 1990 is echter besloten van het eiland een nieuw natuurgebied te maken en werd het opgenomen in de Ecologische Hoofdstructuur. In 1994 is het eiland door de provincie officieel aangewezen als Natuurontwikkelingsgebied en werd het gekocht door de Dienst Landelijk Gebied en overgedragen aan Natuurmonumenten. Het eiland telde toen 50 inwoners.
In de jaren negentig zijn alle boeren uitgekocht waardoor zij elders in Nederland een nieuw akkerbouwbedrijf konden beginnen. Sinds 1997 vormt de Vereniging Natuurmonumenten geheel Tiengemeten om tot natuurgebied.

Het programma 31 augustus 2022 ziet er als volgt uit:
10.00 uur
Vertrek met de pont naar het eiland Tiengemeten.
Adres van de pont is: Veerdienst Tiengemeten, Nieuwendijk 1, Zuid-Beijerland (ZH)
Er is een ruime parkeerplaats aanwezig. Zorg dat u op tijd bent, de pont wacht niet.
De overtocht duurt ca. 10 minuten. Wij lopen naar het Landbouwmuseum voor een kopje koffie/thee met een streek lekkernij (ca. 250 meter).

11.00 uur
Op eigen gelegenheid bezoek aan het Landbouwmuseum Tiengemeten en het Rien Poortvlietmuseum.
Het Landbouwmuseum brengt de landbouwmechanisatie van 1920 tot 1955 op een prachtige wijze in beeld. Ook is er een MECCANO expositie met o.a. zelfgebouwde landbouwwerktuigen.
Rien Poortvlietmuseum: Rien Poortvliet was een “tekenend verteller”. Een man die geheel op eigen wijze en volledig autodidact decennialang zeer veel succes heeft gehad met zijn manier van schilderen en aquarelleren. In het Museum ziet u een overzicht van zijn werken. In beide musea zijn voldoende gidsen aanwezig.

Om 12.30 uur gebruiken we een heerlijke Zeearend lunch in het Landbouwmuseum.
Om 13.45 - 14.00 uur starten we met een rondrit over het eiland.

Wij hebben voor u een tweetal mogelijkheden:
Rondrit met de huifkar getrokken door 2 paarden. In deze huifkar is plaats voor 20 personen. Tijdens de rondrit krijgt u alles te horen over de agrarische achtergrond van het eiland van Piet en Ben Holster. Ook gaan we op zoek naar de burchten van de bevers. In deze huifkar is plaats voor 20 personen, Meer kunnen deze paarden niet trekken.
De tweede mogelijkheid is het maken van een rondrit met een huifkar maar dan getrokken door een trekker. In deze huifkar is plaats voor 30 personen. Het verhaal over het eiland Tiengemeten wordt u tijdens deze tocht verteld door Ben Holster.
Beiden zijn op het eiland geboren. U krijgt allemaal hetzelfde te zien.
De tocht duurt ongeveer 1 ½ uur tot 2 uur. Met deze tocht krijgt u een geweldige indruk van het eiland.

Omstreeks 16.00 uur zijn we weer terug bij het Landbouw museum. Ook kan een bezoek aan het Bezoekerscentrum van Natuurmonumenten worden gebracht.
Na afloop van de tocht per huifkar praten we nog even na onder het genot van een drankje en hapje.
Om 16.45 uur vertrekken wij naar de pont voor de terugreis.

Kosten
De kosten van deze dag zijn € 32,00 per persoon.
Aanmelden kan tot uiterlijk 15 augustus 2022.
Geen mogelijkheden voor Openbaar Vervoer. Museumjaarkaart niet geldig
Rolstoelen en rollators deze keer niet toegestaan.

Meer informatie?
Informatie bij Hans de Vries en Riet Beckers.
Telefoon 071-3627673. Mobiel 06-55714220 en 06-51509570
Op deze telefoonnummers kunt u ook uw dieetwensen kenbaar maken. Neem in ieder geval regenkleding, verrekijker en stevige wandelschoenen mee.
Houd in de periode juni t/m september rekening met de zon, muggen en dazen. Neem daarvoor Deet en ook zonnebrand mee.

Disclaimer
Deelnemers aan enig evenement of activiteit van de VO-ING vrijwaren de VO-ING en haar organisatoren voor schadeaanspraken direct of indirect voortvloeiende uit hun deelname aan een VO-ING activiteit. De deelnemers aan de activiteit(en) doen zulks geheel voor eigen rekening en risico.


­

Voor deze activiteiten zijn nog plaatsen beschikbaar!


Ziet u geen inschrijfbutton, stuur dan een e-mail aan het secretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.