Maximaal aantal deelnemers: 24
Nog beschikbare plaatsen: 4

VO-ING Digitaal: Een najaar vol kunst uit de Gouden Eeuw. Een serie lezingen over actuele tentoonstellingen in Nederland die de 17de eeuw centraal stelt.

Van 10 november 2021 tot 21:30 uur.
Bij Digitaal

Een najaar vol kunst uit de Gouden Eeuw. Een serie lezingen over actuele tentoonstellingen in Nederland die de 17de eeuw centraal stelt.

Zoals het zich nu laat aanzien kunnen wij in het vervolg weer onbekommerd naar de musea, theater, galeries en concertzalen. Het afscheid van de meeste maatregelen in de musea loopt toevalligerwijze synchroon met de komst van een aantal belangrijke tentoonstellingen die dit najaar in diverse musea in Nederland te zien zullen zijn. Het zijn tentoonstellingen waar jaren voorbereiding aan vooraf is gegaan, die ongetwijfeld stof zullen doen opwaaien en die nog langere tijd levendig in de herinnering zullen blijven.

Vandaar dat VO-ING Digitaal samen met kunsthistorisch bureau Artetcetera een serie van 4 online lezingen verzorgt waarin de tentoonstellingen met de kunst uit de 17de eeuw ontleed en ontrafeld zullen worden én toegankelijk worden gemaakt. Graag delen de kunsthistorici van Artetcetera hun verwondering en bewondering voor deze presentatieprojecten met u. In de lezingen staat kijken centraal. Samen kijken en samen meer zien. Samen er over praten. Daar gaat het om.

 Willem van de velde verovering van de royal prince willem van der velde s AangepastPictorial art Ships Sailing Aelbert Cuyp The Maas 534149 1600x1200 AangepastJordaens 1117x640 Aangepast


Data/Tijden:
1 - Woensdag 10 november Allart van Everdingen “Het Ruige Landschap”
2 - Woensdag 17 november Willem van der Velde & Zoon “Vader en Zoon”
3 - Woensdag 24 november Aelbert Cuyp “In het licht van Cuyp”
4 - Maandag 29 november Jacob Jordaens “Thuis bij Jordaens”

Altijd in de avond van 20.00 tot uiterlijk 21.30 uur, met halverwege een korte pauze.

Kosten:
Voor deze cursus rekenen wij een eigen bijdrage van € 35,- per deelnemer.
Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers en de cursus vindt daadwerkelijk doorgang bij minimaal 12 deelnemers.
Nadat u zich heeft ingeschreven ontvangt u circa 1 week voorafgaand aan de sessie een e-mailbericht met de link en nadere instructies.

Meer over de inhoud van de cursus:

Lezingen
1. Allart van Everdingen (1621-1675) - een 17de-eeuwse schilder van ruige, onherbergzame berglandschappen in de trant van Jacob van Ruisdael. Naar aanleiding van de tentoonstelling in Stedelijk Museum Alkmaar (18-9 t/m 16 januari 2022).

2. Willem van de Velde & Zoon - Zij gaven leiding aan een internationaal familiebedrijf in de 17de eeuw dat gespecialiseerd was in zeegezichten en vooral ook zeeslagen. Uiterst precies en nauwkeurig vastgelegd vanuit een sloep die in de strijd meevoer. Scheepvaartmuseum Amsterdam(1-10 t/ 27 maart 2022).

3. Aelbert Cuyp (1620-1691) - Deze Dordrechtse schilder maakt landschappen waarin de gouden gloed van de avondzon altijd aanwezig is. Zijn landschappen waren geliefd in Engeland en inspireerden de grote 18de-eeuwse landschapschilders als Gainsborough, Turner en Constable. Dordrecht, Dordrechts Museum (3-10 t/m 6 maart 2022).

4. Jacob Jordaens (1593-1678) - Een Vlaming die uitbundige, vrolijk voorstellingen schilderde van feestvierders: Driekoningen, serenades, doedelzakspelers. De vreugde stop nooit in zijn composities. Een virtuoos met de tekenstift en de penseel. Haarlem - Frans Hals Museum (15-10 t/m 30 januari 2022).

Als de deelnemers het leuk vinden, kunnen wij in het weekend volgend op de lezing als een "museumclub" gezellig naar de tentoonstelling gaan. Eerst een kop koffie of thee en dan een rondleiding. Dit wordt tijdens de digitale avonden nader besproken en de kosten hiervan maken geen onderdeel uit van dit arrangement.

 

­